GündemEkonomi

BALIKESİR’DEN TÜRKİYE’YE BİR İLK

Balıkesir Ticaret Borsası’nın 3 yıllık yoğun uğraşı sonucunda Balıkesir Kuzu Etine coğrafi işaret alındı.

 

Türkiye’de ilk kez Türk Patent ve Marka Kurumu kırmızı ete coğrafi işaret vermiş oldu. Başkan Faruk Kula “Bu alınan coğrafi işaretle hem üretici daha çok kazanacak hem de tüketici gerçek Balıkesir kuzu etine sağlıklı bir şekilde ulaşacak” dedi.

Balıkesir Ticaret Borsası Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. 3 yıldır bürokrasiden, teknolojik alt yapıya, laboratuvar çalışmalarından çok ağır bir denetim mekanizmasını aşama aşama tamamlayarak Balıkesir Kuzu Etine coğrafi işaret aldı. Bilindiği üzere Balıkesir Kuzu eti özellikle büyükşehirlerde restoran ve kasaplarda adıyla her zaman aranan bir üründür.

Balıkesir Ticaret Borsası’nın 28 Aralık 2016 tarihinde yaptığı Balıkesir Kuzu Eti coğrafi işaret başvurusu sonrası, 23 Haziran 2017 tarihinde Türk Patent Marka Kurumu Resmi Bülteninde yayınladı ve 6 aylık askı süreci başladı. 2 Ocak 2018’de de 314 Tescil No ile ‘Balıkesir Kuzu Eti’ coğrafi işareti Balıkesir Ticaret Borsası adına tescil edildi.

 

BALIKESİR KUZU ETİ’NİN ANALİZLERİ TÜBİTAK’TA YAPILDI

Balıkesir il merkezi ve ilçelerinde yetiştirilen Merinos ve Kıvırcık melezi koyunlarının 125-135 günlük ve ortalama 40-45 kilo canlı ağırlığa ulaşması ile elde edilen Balıkesir Kuzusu TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Laboratuvarlarında ‘ISO 4121 Skalalar ile Kalite Değerlendirmesi’ yöntemi ile test edildi. Bu analizlerde Balıkesir Kuzusu’nun tadı, kokusu ve lezzeti, duyusal testten geçirildi. Renk parametreleri, kimyasal özellikleri tespit edildi. Balıkesir Kuzu etinin Coğrafi İşaret alarak, tescil edilmesi ile bundan sonra renk, tat, koku lezzet bakımından ülkemizde tercih edilen Balıkesir Kuzu Eti, belli standartlarda üretilerek üreticiden itibaren, kulak küpesi ile numaralandırılıp, mezbahada kesim sonrası kırmızı ete de bu numara vurularak; market, kasap, restaurant zinciri ile tüketiciye ulaşacak.

 

COĞRAFİ İŞARET NE SÖYLÜYOR?

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula “Balıkesir Kuzusu’nun coğrafi işaret alması Türkiye’de bir ilk özelliği taşıyor. Daha önce bu şekilde kırmızı ete alınmış bir coğrafi işaret yok. Balıkesir Ticaret Borsası olarak 3 yıldır çok titiz çalıştık. Çok zor bir süreci başarı ile tamamladık. Coğrafi işaret ile Balıkesir Kuzusunu üreten üreticilerimiz daha fazla kazanç elde edecek.Balıkesir kuzusu doğumdan sonra kulak küpesi takılarak kayıt altına alınacak, ruhsatlı kesimhanelerde kontrol edilerek kesilecek, karkas üzerine Coğrafi İşaret Logolu barkod ile etiketlenecek ve Borsamızca yetkilendirilerek siteme dahil edilen ve ‘Balıkesir Kuzu Eti’ ve mamulü satmaya hak kazanan Market, Süper Market, Kasap, Restaurant zincirinde kontrollü olarak tüketiciye ulaşacaktır.Ben bu sayede gerçek ‘Balıkesir Kuzu Eti’nin, tüketiciye güvenle ulaşacağını, Coğrafi İşaret Kullanım belgesi olan, Üretici, Kesimhane, Market, Kasap ve Restaurant kazançlarının artacağını düşünüyorum. 01.01.2019 tarihinden itibaren, alt yapısı kurularak devreye girecek ‘Balıkesir Kuzu Eti’ Coğrafi İşaretli üretim sisteminin, Balıkesir’imiz için, üretici, kesimhane, ticarethane ve tüketicilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu