GündemEkonomi

BASİAD GIDA ENFLASYONUNU DEĞERLENDİRDİ

Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD) gıda enflasyonu ve tarımın sorunlarına değindi.

 

Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD) Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ümit Baysal tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Gıda enflasyonu konusunun ülkemizdeki gidişatı açısından üzerinde durmaya ve araştırmaya değerdir” dedi.

ET TALEBİ ÖNCELİKLİ GÜNDEM OLDU

BASİAD Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ümit Baysal, “Özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan Ayına gelindiğinde durum daha da dikkat çekici hale gelmektedir. Tüketici fiyat endeksi rakamları incelendiğinde, 2013 Ocak ayından itibaren gıda ve alkolsüz içecekler sektörü için hazırlanan endeks değerlerinin giderek yükseldiği ve genel endeks değerinin üzerine çıktığı görülmektedir. 2014 yılı başından itibaren dünya gıda fiyatları düşme trendine girerken Türkiye’de tam tersi yönde bir trend devam etmiş ve dünya gıda fiyatlarıyla arasındaki makas giderek açılmıştır. 2018 yılına gelindi ise; Türkiye’de gıda enflasyonunun, küresel ortalamalara kıyasla negatif ayrışması sürüyor. Küresel gıda fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 0,7 artarken, aynı dönemde Türkiye’de bu oran yüzde 10,37 oldu. Et fiyatlarında yukarı tırmanış, ithalat sorunu, Türk hayvancılığı, kırsal sürdürülebilirlik ve sonuçta et ihtiyacı olan Türk vatandaşının et talebi ülkemiz için öncelikli gündem maddesi haline gelmiştir” dedi.

TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNE BAKIŞ

BASİAD Başkan Yardımcısı Ümit Baysal açıklamasında ‘’Sektörün ileri ve geri bağları olan diğer sektörler dikkate alındığında, bu fiyat yükselmesinin ekonominin önemli bir kısmını doğrudan etkilediği görülmektedir. Merkez Bankası, gıda fiyatları artışının sektörün dolaylı ve doğrudan etkilediği diğer sektörlerle birlikte dikkate alındığında yol açtığı enflasyonun genelin yaklaşık yüzde 30’u civarında olduğunu vurgulamaktadır. Tarım-gıda sektörünün Türkiye’de yaşamakta olduğu sorunlar çok boyutludur ve geniş bir kurumsal yapıyı doğrudan ilgilendirmektedir. ‘’dedi.

KISA VADEDE GÖRÜNÜYOR ANCAK VADE UZUN

Baysal, ‘’Hem tespit edilmiş sorunlar hem de çözüm önerileri içinde yer alan lisanslı depoculuk, haller, kooperatifler ve perakende sektörü doğrudan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışma alanına girerken; dış ticaret ve korumacılık konusunda Ekonomi Bakanlığı; gıda sanayi ile ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; rekabet sorunları ise Rekabet Kurumu çalışma ve sorumluluk alanına girmektedir. Dolayısıyla belki de ilk adımları kısa vadede atılması gereken ama gerçekleşmesi uzun vadeye sarkacak olan bir öneri anılan kurumlar ve sektörde temel sorumlu kurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin nasıl etkinleştirileceğine dair çalışmaların başlatılması olmalıdır” sözlerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu