Gündemİlçe Haberleri

Başkan Arslan Edremit’in İlk Zeytinyağı Fabrikası’nı Ziyaret Etti

Başkan Arslan Edremit’in İlk Zeytinyağı Fabrikası’nı Ziyaret Etti

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan Edremit’in ilk zeytin yağı fabrikası olarak bilinen Zeytinyağı Fabrikası’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

TARİHİ FABRİKA İNCELENDİ

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan Edremit’in ilk zeytin yağı fabrikası olarak bilinen Zeytinyağı Fabrikası’nı ziyaret etti. Edremit’in tarihi ve kente dair önemli değerlerinden olan ve Edremit’in İlk Zeytinyağı Fabrikası Akıllıoğlu Zeytinyağı Fabrikası’nda incelemelerde bulunan Arslan fabrika hakkında fabrika sahibi Halis Akıllıoğlu’ndan bilgi aldı. Başkan Arslan’a fabrika incelemelerinde Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Gerkuş ve Müze/Kültür Evleri Sorumlusu Cumhur Dokur eşlik etti.   İnceleme ziyareti sonrası fabrika ile ilgili açıklamada bulunan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan; kent tarihi ve dokusu için çok önemli olan böyle binalar için proje çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

TARİHİNİ AÇIKLADI

Başkan Arslan açıklamasında Edremit ve kentteki zeytin yağı üretimi açısından önemli olan bu işletmenin tarihine ilişkin dair şunları kaydetti:

“Geçmişten günümüze birçok zeytinyağı imalathanesinin kurulduğu Edremit’in bilinen ilk yağhanesi, 1883 yılında Tuzcumurat Mahallesi Sığırönü mevkiinde Homero (Almira) isimli bir Rus tüccar tarafından Rum ustalara yaptırılmıştır .Uzun yıllar faaliyet gösteren fabrika 1929 yılındaki ekonomik buhranda el değiştirir ve Seyitzade Seyit Bey tarafından satın alınır. 1934 yılında ise bu fabrika Edremitli 12 kişilik bir heyete satılır. Bu heyetin içinde Akıllıoğlu Ahmet Bey de vardır. Daha sonraları diğer hissedarlardan hisseleri satın alınır ve Ahmet Akıllıoğlu Zeytinyağı fabrikasını tek başına işletmeye başlar. Fabrika halen “Halis Akıllıoğlu Yağ San.Tic. Ldt. Şti.” tarafından kullanılmakta. ”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu