Gündem

BASKİ’DE ÜSTÜN GAYRET ÇALIŞMASI “BASINÇ YÖNETİM PANELİ”

Balıkesir’de özellikle ana hatta yaşanan patlamalar sonucu yaşanan su kesintileri olay sonrasında BASKİ’nin süratli ve ehil kişilerce onarıma başlaması ile yürütülüyor.

Peki Neden patlamalar oluyor? Arıza giderilmiş deniyor ancak bizde su yok neden deniyor? vb. soruların yanıtlarını veren BASKİ Genel Müdür Yardımcısı İzzet Günal, Balıkesir’in Büyükşehir olmasıyla birlikte Balıkesir’deki sorunlara neşter vuracak BASKİ’nin çözümlerini anlattı.

Ana hatta yaşanan patlamalar su kesintisine neden oldu. Patlama sonrasında onarılarak yeniden dolaşıma çıkan suyun sağlıklı şekilde verilmesi ile Balıkesirli yeniden suya kavuştu. Kesintinin yaşandığı mahallelere BASKİ tarafından tanker ve bidonlarla su dağıtılmıştı. Sosyal medyada eleştiri ve görüşlere açık pekçok söylemle karşı karşıya kalan BASKİ, sorduğumuz ve gazetemize gelen tüm sorulara yanıt verdi.

“Önümüzdeki günlerde kurulacak sistem ile “Basınç yönetim paneli” hatta basıncın yükseldiği zaman otomatik ve uzaktan kumandalı vanalarla kendi vanasını açacak ve hat tahliyelerle rahatlatılacak. Bu hat basıncın yükselip pik yaptığı zamanlarda patlamasına da engel olmuş olacak.”

“Sütlücedeki depodan çıkıp bin 200lük hattın üzerinde patlayan bir yer var. Sıkıntılı olan Ziraat Bankasına kadar hatta ivedilikle kış gelmeden alternatif yol ayarlayarak bu boruyu değiştirmeyi planlıyoruz. Arazide çalışmalar yapılıyor. Suyu kesmeden bu işlemi gerçekleştirmenin planını yapıyoruz. Uygun bir altyapı bizim için önemli. Bugün bir arazi çalışması gerçekleşecek en azından bin bölümlük bu hatta değişimi gerçekleştireceğiz. Nasip olursa devamı ile ilgilide gerekli kaynak sağlanınca önümüzdeki yıllarda şebekeyi komple değiştirme planımız var.”

BASKİ’DE AMAÇ “VATANDAŞA SU SAĞLIKLI ULAŞACAK”

BASKİ Genel Müdür Yardımcısı İzzet Günal BASKİ’nin çalışmalarına dair sorduğumuz soruları yanıtladı. Günal, “Sular İdaresinde yapılan çalışmalar içinde iki türlü işletme bulunuyor. Planlı çalışmalar ve Anlık arızaların meydana getirdiği çalışmalar. Planlı çalışmalarda teknik anlamda ne nasıl yapılacak zaten biliniyor. Bununla ilgili suyun ne zaman kesileceği ne zaman verileceğini biliyor.20 ilçe merkezindeki durum böyle.”dedi.

BALIKESİR’İN EN BÜYÜK İSALE HATTI

BASKİ Genel Müdür Yardımcısı İzzet Günal yaşanan su kesintilerine de açıklık getirdi. “Geçtiğimiz yıllarda (2015) BALIKESİR’in Altıeylül İlçesi Plevne Mahallesi’nde İkizcetepeler Barajı’ndan kente su sağlayan, Demiryolu Caddesi’ndeki ana boru patlamıştı. Su şebekesinde patlayan ana boru 1 kişinin ölümüne neden olmuş olayda 2 kişi de yaralanmıştı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) ekipleri borunun tamiratını yapmış, itfaiye ekipleri ise 10’a yakın evin bodrum katından gün boyu su tahliyesi gerçekleştirmişti. Bu hat içerisinde bir arıza vardı bu konuda bilgilendirme yaptık. Yaşanan bu büyük kesinti ile ilgili olan sıkıntı Altıeylül’ün neredeyse tamamını kaplayan boru. Yaşadığımız kesinti ile ilgili hat Balıkesir’in en büyük isale hattı. Bir metre 2o santim cam takviyeli Polietilen boru olarak adlandırılmış.2002 yıllarında Başkanımız Ziya Tan döneminde yapımına başlanmış ve tamamlanmış olan boru. Sütlüce Mahallesi’nde ki D2 pompa istasyonundan çıkıp, Altıeylül Bölgesi’nin tamamına yakını ve Karesi’ye geldiğimizde Yoncaya doğru olan bölümü besleyen komple iletim hattı.”

ANAYOL ÜZERİNDE YAŞANAN PATLAMA

“BASKİ’nin kuruluşu itibarı ile bu hat içinde 7-8 patlama oldu. Ciddi patlaklar oluştu.2014 Haziranında özellikle Meteoroloji’nin alt tarafında 700lül bir hatta patlama oldu. Daha sonra 2015 Kasımında İzmir yolu üzerinde Ziraat Bankasından karşıya geçen ana yol üzerindeki hatta patlama yaşandı. Oradaki arızanın yapımı vardı. Kılavuz borunun içinde boru patlamış ve onu alıp getirmek daha çok zamanımızı aldı. Bize müracat geldiği anda ekipler müdahale ediyor. O dönemlerde de 4 ayrı bölgede ayrı ihale edilmiş hemen dörtkoldan çalışılıp bitirilebilsin diye yapılan bir iş buda. İletim haatı depodan kesiliyor. Ana kaynak. Sıkıntının en büyük nedeni ana hat olması.”

ARIZALAR İŞİNİN EHLİNE VERİLİYOR

“BASKİ ‘de çalışan bu konudaki kişiler işinin ehli. Ekiplerde görev müracaat geldiği an itibarı ile sosyal medyadan da duyuruyu yapıyor. Araçlarla arazözlerle su tankerleri ile belirli noktalara konuşlandırılarak hizmet vermeye devam ediyorlar. Bizim bu bölgedeki abonelerimize birde cep telefonu ile mesaj göndererek bilgilendirme yapıyoruz. Mesaj gönderiminde gecikme olmuş ancak bu bizden kaynaklı değildi. Bu sıkıntıda Turkcellden kaynaklı bir sıkıntı. Kurumsal firma olarak biz bunu yazıyoruz ama Türkcel mesajları sabah atabiliyor mu. Denetimli ve sağlıklı bir sistem olduğu düşünülerek Türksel’in uyguladığı bir sistem bu. Bu sıkıntı sonrasında biz Türkcel ile tekrar bir görüşme yaptık Bu konuda bize yardımcı olacaklarını söylediler.”

ARIZA GİDERİLİNCE KADEME KADEME SU VERİLİYOR SEBEBİ VAR…

“Su arızası giderildiğinde kademe kademe verilmeye başlıyor.Sebebi ise oldukça önemli.Cam takviyeli polietilen birbirine manşonlarla ekli ve verildiğinde bu hat önce sağlıklı olarak komple dolmalı.Şebeke çalıştırması için basınç gerekiyor. Dolması lazımki basınca dönerek üst katlarada suyu verebilsin.Bu önlemide almak zorundayız ki birden şiddetli su verildiğinde aynen bir kalp gibi düşünün krize kadar gidebiliyor.Onun için baypass var yada stent.Yani hepsinde bir denge var.”

BİZİM ÖNCELİĞİMİZ VATANDAŞ

Bizim önceliğimiz sağlıklı bir çalışma ile vatandaşa ulaşabilmek diyen BASKİ Genel Müdür Yardımcısı İzzet Günal, “Yaptığımız çalışmalarda bazen bahane oluyor. “Balıkesir susuz kaldı deniliyor “ancak,30 Ağustosta yaşanan kesintide örneğin; bu arıza 04.26’da bize geldi.05.15 gibi hareket ettik. Saat 02.00 gibi hattı açtık. Bu hattın yaklaşık 10-15 dakikalık şebekede dolaşan bir süresi var. Bu hat önce kendini dolduruyor. Hatta bağlı olan şebekeyi dolduruyor ve buradan da basınca dönmeye çalışıyor. Aslıhantepecik, Halalköy, kırsal mahallelerimizle birlikte düşünün kaç işletmesinin olduğunu. Hat olduktan sonrada hemen verilmiyor kademe kademe veriliyor. Önce dolmaya başladıkça Demiryolu, Kasaplar, Sütlüce gibi aşağıları dolduruyor. Daha sonra çarşı içine doğru ilerliyor.Birinci katlara geliyor üst katlarda hala su yok. Bu durumda da vatandaş sanıyor ki arıza hala devam ediyor. “Biz su alamadık”diyor.”dedi.Kamil Akyürek

“HER AŞAMA TAKİP EDİLİYOR”

“10-15 kilometrelik bir bölümde, bin 200’lük bir çaptan başlayıp ta, 500’lük çapa kadar olan hat komple boşalıyor. Hem tahliyeleri yapılıyor bu esnada suda verilmiyor. Tekrar bu borunun içine suyu vermeye başladığımızda hava atma ihtiyacı doğuyor hatta. Havasını atacak ki suda basınçta yapabilsin. Bu noktada manşon bağlantılarında büzülme ve toplanmalar oluyor. Buradan olabilecek bir kaçak artçıları da doğurabiliyor. Ancak biz bu konuda hassas bir takip içinde suyun hareketini, durumu kontrol etmeye çalışıyoruz.O zamanki teknoloji ile bugün ki yapılaşma, nüfus oranı vb. durumlar da bu hattın bu tip borularını şehir sularında kullanmayı teknik olarak pek tasvip etmiyoruz. Çelik, polietilen, gibi boruların kullanılması hem işletme kabiliyeti açısından. Bizim işimizde en önemlisi tekniğine uygun olarak gömleklemesi, kaynakları, baş bağlamaları ile uygun bir döşeme sistemi sağlansın. Arızanın olduğu hattı açıyoruz o zamanın şartlarında değişik dolgu yükseklikleri, kumlamada kalitesizlik fark ediliyor.”

YENİ BİR ÇALIŞMAMIZ OLACAK

“Bu konuda tersten bir takım bakımlar yapacağız. Kesintilerde bölgenin tamamı değil de az bir bölümü ile bu sıkıntı aşılsın. Oluşabilecek bir sıkıntıda hiç olmazsa demiryolu altında kalan yerleşim birimleri susuz kalmasın. Bu bir bay pass çalışması.15 kesimlik bir bölümüm 10 bölümü en azından bu kesintiden etkilenmeyecek. Bu çalışmaları yapıyoruz. Bu arada bu hat içinde kayıp kaçak oranları da var. Basınç yönetim paneli ile ilgili şuan bir teknik çalışma yapılıyor. Basınç yönetim paneli koyarak basıncın en pik olduğu zamanlarda suyu başka kanallarda tahliyelerle yönlendirerek hattaki basıncı işletebilir pozisyonda tutup birden sürpriz patlamalarla karılaşmamak için yaptığımız çalışmalar.”

BASINÇ YÖNETİM PANELİ

“Önümüzdeki günlerde kurulacak sistem ile “Basınç yönetim paneli” hatta basıncın yükseldiği zaman otomatik ve uzaktan kumandalı vanalarla kendi vanasını açacak ve hat tahliyelerle rahatlatılacak. Bu hat basıncın yükselip pik yaptığı zamanlarda patlamasına da engel olmuş olacak. Ve ayrıca Sütlücedeki depodan çıkıp bin 200lük hattın üzerinde patlayan bir yer var. Sıkıntılı olan Ziraat Bankasına kadar hatta ivedilikle kış gelmeden alternatif yol ayarlayarak bu boruyu değiştirmeyi planlıyoruz. Arazide çalışmalar yapılıyor. Suyu kesmeden bu işlemi gerçekleştirmenin planını yapıyoruz. Uygun bir altyapı bizim için önemli. Bugün bir arazi çalışması gerçekleşecek en azından bin bölümlük bu hatta değişimi gerçekleştireceğiz. Nasip olursa devamı ile ilgilide gerekli kaynak sağlanınca önümüzdeki yıllarda şebekeyi komple değiştirme planımız var.”

KESİNTİLER NEDEN OLUYOR?

Balıkesir’de ana hatta oluşabilen patlama yada herhangi bir kaçak suların kesilmesine neden olabiliyor. Risk ve oluşabilecek tehlikeleri ortadan kaldıracak yöntemlerle anında olaya müdahale eden BASKİ ekipleri en kısa sürede işlemi tamamlayarak suların verilebilmesi için gereken onarımı yapıyor. Amacımız kesintiler olmadan bu hatları sağlamlaştırmak diyen Günal, “Çelik hatlarda patlak yaşanmaz. Çarşı içi ve yoncaya kadar olan bölüm sıkıntı yaşıyor bunun nedeni de geçmişte yapılan çalışmada o günün şartlarıyla yapılmış bir boru yerleştirme olduğu için. Ekonomi, fiziki durum ve coğrafi durum göz önünde bulundurulmuş ancak boruları tetikleyen patlak oluşumuna neden olabilecek yer sarsıntıları da var. Çelik içinden geçen boruda patlayabiliyor. Yer sarsıntıları da bunları etkiliyor. Biz en azından kötü rüyalar görmeyelim üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getirelim diyerek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çelik boru kalitesi ile polietilen borular, uzun süre hizmet verebilecek kapasitede. Yeter ki tekniğine uygun olarak döşensin. Bunu önemsiyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu