GündemEğitimÖzel Haberler

BAUN Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş: TEST SAYISI 9.500’Ü GEÇTİ

BAUN Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, Merhaba’ya Covid-19 salgını sürecinde Üniversitenin Balıkesir’de üstlendiği rol ve eğitime verilen arada öğrencilere verilen uzaktan eğitim ile ilgili özel açıklamalarda bulundu.

TEST İSTEĞE BAĞLI DEĞİL

Üniversiteler mevcut imkânlarını şehre açmak durumunda olduğunu ifade eden İlter Kuş, “Covid-19 vakaları için Üniversite hastanesinde özel bir alan oluşturduk ve Sağlık Bakanlığımızın PCR test için ilk belirlediği ve yetkilendirdiği noktalardan biri olarak 24 Mart tarihinden beri 9.500’ü aşkın sayıda test yaptık” dedi. Rektör Kuş ayrıca bazı şikâyetlerin kişide olması sonucunda test yapıldığını ve onun haricinde isteğe bağlı bir test gerçekleştirilmediğini belirtti.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECEK GİBİ

6 Mart 2020 tarihinde YÖK tarafından alınan, ‘Üniversitelerde üç hafta boyunca eğitime ara verildiğini hatırlatan Prof. Dr. İlter Kuş, sonrasında ilerleyen süreçle birlikte bu sürenin uzatıldığı ve uzaktan eğitime geçildiğini belirtti. Kuş, “Dolayısıyla alınan kararlar çevresinde, YÖK’ün de aldığı kararlarla uzaktan eğitim sistemine 6 Nisan günü başlamış olduk yaz ayına kadar da bu şekilde sürecek gibi duruyor” dedi.

TIBBİYELİLERE SEÇENEK SUNULDU

Hastanede staj yapma zorunluluğu olan Tıp Fakültesi öğrencilerine eğitimi tamamlamak için seçenekler sunulduğunu belirten Prof. Dr. İlter Kuş, “Tıp fakültesi öğrencilerimizin eğitimini tamamlamaları için YÖK’ün aldığı kararlar var. Son Sınıf Öğrencilere seçenekler sunuldu. Doktor adaylarımız İntern Dr. Olarak bağlı oldukları Üniversite hastanesi ya da sağlık Bakanlığının belirlediği bir hastanede çalışıp eğitimlerini tamamlayabilecekler. Ama bunun için öğrencilerimizin kendi rızalarının olması gerekiyor” dedi..

İMKÂNLARI ŞEHRE AÇTIK

Üniversitelerin ilk amacının eğitim olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlter Kuş, bünyesinde hastane bulunan Üniversitelerin salgın sürecinde ciddi sorumluluklar yüklendiğini belirtti. Kuş, “Üniversiteler mevcut imkanlarını şehre açmak durumunda zaten. Biz de Üniversite hastanemizde özel bir alan oluşturduk. Başka bir şikayetle gelen hasta ile Covid-19 şüphelisi bir hastanın yan yana gelmemesi gerekiyordu ve bunun için özel bir alan meydana getirerek izole ettik hastanemizi “ dedi.

İLK TEST NOKTALARINDAN BİRİSİYİZ

24 Mart’tan bu yana Üniversite hastanesinde covid-19 PCR virüs tanıma testleri yapıldığını vurgulayan İlter Kuş, “Sağlık Bakanlığımızca ülke genelinde ilk belirlenen ve yetki verilen 37 laboratuvardan birisiyiz. Bu sayı daha Şu anda 73’e çıktı. 24 Mart’ta başlayan bu laboratuvarımız, ilk 15 gün Balıkesir haricinde Çanakkale bölgesinin de testlerini çalıştı. Daha sonra 18 Mart Çanakkale üniversitesi kendi laboratuvarını kurdu ve bakanlıktan yetki aldı. Biz de dolayısıyla kendi şehrimizin testlerini yapar duruma geldik. 24 Mart’tan bu yana yaptığımız testlerin sayısı 9500’ü geçmiş durumda. Cihaz sayısını ve personel sayısını arttırarak, daha fazla test yapar hale geldik. Gelen numuneleri, gerekli prosedürleri gerçekleştirerek en hızlı ve doğru bir şekilde gerekli birimlere gönderiyoruz” dedi. Kuş, testler isteğe bağlı yapılabiliyor mu? sorusuna ise “Bazı şikayetlerin kişide olması sonucunda test yapılıyor, ama onun haricinde isteğe bağlı bir test gerçekleşmiyor” şeklinde yanıtladı.

ÇOK İYİ KOORDİNE OLDUK

Valiliğin koordinatörlüğünde oluşturulan pandemi kurulunda yer aldığını ifade eden Rektör İlker Kuş,  “herkes ortak hareket ediyor. Bu şu demek, eldeki imkanlar, teknik imkanlar, insan kaynağı ve gerekli ne varsa ortak bir şekilde kullanılarak şehrin kullanımına açılıyor. Şu an şehir hastanesi ana salgın hastanesi, orada da biz de yoğun bakım ya da mevcut tıbbi malzeme eksikliğimiz olmadı. Personel noktasında da, malzeme noktasında da, birbirimize destek veriyoruz. Bu konuda sıkıntı çekmiyoruz” dedi.

GELEN TALEPLERİ KARŞILADIK

İlçe Kaymakamlıklarının kendilerinden Siperlik ve sağlık çalışanlarının geçici konaklama ile ilgili talepleri olduğunu ifade eden Kuş, “Edremit Kaymakamlığımız bizden siper maske talep etti. Hemen üretip talebi karşıladık. Burhaniye Kaymakamlığımızın da Burhaniye uygulama oteli ile ilgili bu salgın sürecinde sağlık çalışanlarımız için kullanıma açılması talebi oldu. Onu da hemen yerine getirdik” dedi.

3 AY BOYUNCA KİRA ALMAYACAĞIZ

Bu sürecin Üniversiteye hizmet veren bazı işletmeler açısından bir de ekonomik yanı olduğunu belirten Rektör Kuş, “hem merkezde, hem ilçelerimizde işletmelerimiz mevcut. Kırtasiye, kantin kafeterya, spor tesisleri v.b. gibi. Bunlarla ilgili de bir karar aldık. Üniversite yönetim kurulu olarak 3 ay boyunca 15 Mart’tan 15 Haziran’a kadar kira almayacağımızı da işletmecilere duyurduk‘’ dedi.

 

DİKKAT! REHAVETE KAPILMAYALIM

Salgın sürecinin Balıkesir’de iyi yönetildiğini düşündüğünü belirten Kuş, “Balıkesir’deki sağlık sistemine bakıldığında, hastaneler, yoğun bakım ve çoğu şey bizim için avantaj olarak olumlu bir şekilde yansıdı. Vatandaşlarımıza da büyük sorumluluk düşüyor, herhangi bir rehavete kapılmamamız gerekiyor mutlaka maske kullanımına dikkat etmemiz gerekiyor. O döneme kadar devlet ve hükümetimizin alacağı elbet kararlar olabilir ama bizim tedbiri bırakmamamız gerekiyor sosyal mesafe ve izolasyona dikkat etmemiz gerekiyor, yalnız biz değil tüm dünya etkilendi ki Türkiye’nin sağlık yapısı çok güçlü olsa da, istediğimiz gibi gezelim, tozalım fikrine kapılmamalıyız ve tedbiri elden bırakmamalıyız” dedi.

Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu