Köşe Yazıları

BAÜN’de Gençlere Yönelik Bir Yeşil İstihdam Projesi

“Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (RE-YOU)”

Son yıllarda iklim değişimi ve doğal kaynakların aşırı kullanımı karar vericilerin ekonomik konulardaki kararlarını sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönlendirmiştir.

 

Yeşil istihdam, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve iklim kriziyle mücadele doğrultusunda karbonsuz bir ekonominin en önemli iş dallarını oluşturuyor.

Baunde Genclere Yonelik Bir Yesil Istihdam Projesi 1

Farklı farklı sektörlerde yeşil iş imkanları ile enerji verimliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve kirliliğin minimum düzeyde olması öncelikli hedefler olarak belirlenmiştir. Tarım, üretim, araştırma ve geliştirme, hizmet sektörü ve idari işler alanları başta olmak üzere yeşil işlerden bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Yenilenebilir enerji üretimi ve distribütörlüğü: Günümüzde en az 10 milyon kişi yenilenebilir enerji sektöründe çalışıyor. İş çeşitleri arasında tasarımcılardan mühendislere, panellerin üreticilerinden montaj sorumlusuna sayısız pozisyon bulunuyor.
  • Organik tarım: Son beş yılda meyve ve sebzelerde organik ürün tercihi gittikçe artmakta. Organik veya sürdürülebilir gıdaya olan talebin artmasına paralel olarak tarımda yeni uygulamalar ve dolayısıyla iş imkanları da artıyor.
  • Ekoturizm: Geleneksel turizmden uzak, sorumlu ve çevreyi koruma bilinci ile tatil yapma fikri giderek popülerleşiyor. Ekoturizm rotalarının artması ile bu rotalarda yaşayan yerel halklara iş olanakları da artmaya başlayacak.
  • Ulaşım: Araba ulaşımı ve toplu taşıma, karbon emisyonlarının ciddi bir bölümünü oluşturuyor. Bu kapsamda elektrikli araç üretimi ve satışı, toplu taşımada otobüs ve raylı sistemlerin elektrikli araçlarla değiştirilmesi planlanıyor. Bu da elektrikli araç sektöründe iş olanaklarının artması anlamına geliyor.
  • Atık yönetimi: Geri dönüşüm sistemlerinin geliştirilmesi ve akıllı dönüşüm sistemlerinin tasarımıyla ilgilenen mesleklerde artış bekleniyor.

Dünyada ve Türkiye’de bu iş alanlarında gelişmeler olurken yenilenebilir enerji merkezi olma yolunda ilerleyen Balıkesir’in ve Balıkesir Üniversitesinin de bu gelişmelere duyarsız kalması beklenemezdi.

Balıkesir Üniversitesinde yürütülen, IPA ve GMKA tarafından desteklenen Re-You projesi kapsamında; Rüzgâr, Güneş ve Biyogaz alanlarında eğitim içerikleri oluşturularak bu içeriklerin uygulamalı bir şekilde katılımcılara aktarılacağı 3 laboratuvar kurulmuştur. Bu eğitimler sonunda sertifika almaya hak kazanan gençler yenilenebilir enerji sektörünün eleman ihtiyacını karşılayacaktır.

BAÜN’de kurulan bu laboratuvarlar Türkiye bir ilk niteliğindedir ve Dünyadaki muadilleri ile eş değer seviyededir. Bu laboratuvarlar içerisinde pilot üretim sistemleri, model sistemler ve bu sistemlerin işletilmesi, bakımı ve montajı için gerekli olan bütün ekipmanlar mevcuttur. Ayrıca deney seti ve enerji depolama ekipmanları da bulunmaktadır.

Aynı zamanda Re-You projesi kapsamında; Rüzgâr, Güneş ve Biyogaz alanlarında üniversitemiz bünyesinde Mesleki Yeterlilik Kurumunca yetkilendirilmiş akredite Sınav ve Belgelendirme Merkezi oluşturulmuş ve geçtiğimiz günlerde de TÜRKAK tarafından denetlenmesi tamamlanarak akredite olmuştur. Proje kapsamında eğitilen öğrenciler pek yakında Balıkesir ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesinde sınava girerek eğitimlerini tamamlayıp ilgili alanlarda belgelendirileceklerdir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu