Gündem

Bayramda Limon Kolonyasını Reddetmeyin

Bayramlarda çok sayıda kişiyle sık tokalaşma enfeksiyon riskini arttırıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Alan uyarıda bulundu. Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın bir yolunun da bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi limon kolonyası olduğunu söylüyor. Bayramda Limon Kolonyasını Reddetmeyin!

 

Bayramda Limon Kolonyasını Reddetmeyin

 

Mevsim geçişleri, grip başta olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının gelişiminde ve yayılmasında etkili. Bu hastalıklar, özellikle solunum salgıları ile bulaşıyor. Bu nedenle öksürme ya da hapşırma sırasında ağız ve burun iyi kapatılmalıdır.

Hasta kişilerle tokalaştıktan sonra eller göz, burun veya ağza değdirilirse hastalığın kolaylıkla bulaşacağını hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Alan, ellerin sık sık yıkanmasının, grip gibi pek çok hastalığı önleyeceğini söyledi. Limon kolonyasına vurgu yaptı. “Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi limon kolonyası %80’e varan alkol içeriği sayesinde bir anlamda el dezenfektanı olarak kullanılmalıdır.”

 

ELLERİ DOĞRU YIKAMAK ÖNEMLİ

Kirli eller, sadece üst solunum enfeksiyonları değil, ishalin bulaşmasında da etkili. Bu nedenle ellerin nasıl yıkanacağının iyi bilinmesi gerektiğini aktaran Alan, bu konuda şunları anlattı:

“Eller ıslatılıp iyice sabunlandıktan sonra, bol su ile durulanmalı ve ardından kağıt havlu ile kurulanmalıdır. İyi temizlenen eller, hem mikroorganizmaların fiziksel olarak ortamdan uzaklaşmasını hem de önemli bir kısmının inaktif olmasını sağlar. Alkol ya da antibakteriyel jeller de el dezenfeksiyonunda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Alkol bazlı el dezenfektanı ellere uygulanmaktadır ve ovularak tüm yüzeylere yayılmaktadır. Ciltle 30 saniye temas etmesi sağlanır. Bu uygulama gözle görülen fiziksel bir kirlilik yoksa ellerdeki mikroorganizma sayısında en az el yıkama kadar azalma sağlamaktadır. Alkolle el dezenfeksiyonu tamamen el yıkamanın yerini alan bir uygulama değildir. Özellikle, eğer gözle görülür bir kirlilik varsa eller yıkandıktan sonra uygulanmalıdır.”

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu