Gündemİlçe Haberleri

Betül Dikici’den Ölümcül İş Kazalarına Tepki

Balıkesir Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu adına, 3 Mart İş Cinayetleri İle Mücadele Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Betül Dikici’den Ölümcül İş Kazalarına Tepki

Betul Dikiciden Olumcul Is Kazalarina Tepki 1
Betül Dikici’Den Ölümcül İş Kazalarına Tepki

“32 yıldır işçi ölümlerini, katliamları konuşuyoruz”

Betül Dikici, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde gerçekleşen ve 263 emekçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının üzerinden tam 32 yıl geçtiğini belirtti. Dikici “Ne yazık ki 32 yıldır madenlerde, inşaatlarda, tarımda, ormanda, kimya sanayiinde, taşımacılıkta, tersanelerde, ticaret ve büro işyerlerinde iş cinayetlerini, işçi ölümlerini, katliamları konuşuyoruz.” dedi.

Dikici’den ‘Kader’ Açıklaması

Özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma gibi politikaların, çalışma saatlerinin uzatılması ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamasının iş cinayetlerini artırdığını dile getiren Dikici, ” Siyasi iktidar, her iş cinayetinin ardından; ‘kader, fıtrat, kader planı, acı çekmeden güzel öldüler, bu mesleğin kaderinde var’ şeklinde açıklama yapmayı uygun gördü. Analar, babalar kendilerinden önce evlatlarını toprağa koyuyor, binlerce çocuk yetim kalıyor, kadınlar hayat arkadaşlarını kaybediyor.” dedi.

“Her gün 5 emekçiyi iş cinayetlerinde kaybediyoruz”

Son olarak 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç’te yaşanan altın madeni işletmesi faciasına da değinen Dikici, bu olayda 9 işçinin hayatını kaybetmesine dikkat çekti. Dikici, “Her gün 5 emekçiyi iş cinayetlerinde kaybediyoruz. SGK’nin 2022 verilerine göre, ülkemizde 589.000 iş kazası meydana gelmiş, 953 meslek hastalığı tespit edilmiştir. İş kazalarından kayıt altına alınabilen ölüm sayısı 1517” dedi.

MESEM Açıklaması

Meslek eğitimi alan gençlerin dahi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine vurgu yapan Dikici, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) adı altında çalıştırılan öğrencilerin aslında ucuz iş gücü olarak kullanıldığını ifade etti. Kamu makamlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda yetersiz kaldığını belirten Dikici, önlemek yerine sonrasında cenaze kaldırmaya yönelik bir tutum sergilendiğini savundu.

Türk Ceza Kanunu Maddelerine Vurgu

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nda iş cinayetlerini doğrudan hedefleyen maddelerin bulunması gerektiğini ifade eden Dikici, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasının işverenlerin yükümlülüğü olduğunu vurguladı. Son olarak, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili tüm politikaların belirlenmesi ve uygulanması için bağımsız bir Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Kurulu veya Enstitüsü kurulması gerektiğini belirtti.

Haber: Bülten

Betül Dikici’den Ölümcül İş Kazalarına Tepki

Betül Dikici: “İmar uygulamaları durdurulmalı”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu