Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

BİR GRAM ET BİN AYIP ÖRTER Mİ

Maalesef son yılların en önemli sorunlarından biri kilo ve bu sorun sadece ülkemizde değil dünyada da var. Peki kilolu olmak neden bir sorun, bu yağlar bize ne gibi zararlar veriyorlar? Aslında zararı çok ama ben size en sık görülenleri anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak şişmanlığın kas ve kemiklere yaptıklarından başlayalım. Bir kere aşırı kilo sizi hareketsiz yapar, bu da tabii ki daha çok kilo. Yine aşırı hareketsizlik çok kolay lif ve bağ yaralanmalarına yol açar. Ve aşırı kiloyla beraber duruşunuz bozulur. Tüm bunlarda eklemlerinizi bozar ve ardından da ciddi bel, diz ve ayak ağrıları başlar. Obezite bel ve dizde özellikle kireçlenmeyi kolaylaştırıp hatta normal kilolu insanlara göre kireçlenme olasılığını 2-3 kat arttırır.  Kaslar zayıflar ve ardında da yürüme zorlaşır. Yağların başımıza açtığı en sıkıntılı şeylerden biri de sinir sıkışmalarıdır. Özellikle kilonuz fazla ve ellerinizde uyuşma şikayeti varsa o zaman dikkat siz de sinir sıkışması olabilir. Yine aşırı kilo gut dediğimiz damla hastalığının gelişmesine zemin hazırlayabilir. Bu hastalık aslında bir iltahaplı romatizma çeşidir ve ciddi eklem ağrılarınızın gelişmesine neden olabilmektedir.

Tabii ki sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Aşırı kilonun bir diğer yarattığı sorunlar zinciri de hormonlar üzerinedir. Özellikle insülin üzerine olan etkisiyle şeker gelişimine yol açabilmektedir. Şekerin arkadaşı olan tansiyon yüksekliği de maalesef şişmanlıkta görülen diğer önemli bir sorundur.  Tüm bunlarda bize çok kolay felç kapısını açmaktadır.

Demek ki bir gram et bin ayıp örtmez. Siz siz olun kilonuza sahip çıkın, onu başı boş bırakmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu