GündemKöşe Yazıları

BİR MİKTAR STRES’İMİ SEVEYİM

İşte, evde, okulda, sokakta günlük yaşantımızda “strese girdim, stres yaptım, çok stresli bir işim var, sınav stresine girdim” der dururuz. Size de yabancı gelmemiştir umarım bu stres meselesi.

Heleki bugünlerde siyasilerinde stres te olduğunu unutmamak gerekir.İşte, evde, okulda, sokakta günlük yaşantımızda “strese girdim, stres yaptım, çok stresli bir işim var, sınav stresine girdim” der dururuz. Size de yabancı gelmemiştir umarım bu stres meselesi. Heleki bugünlerde siyasilerinde stres te olduğunu unutmamak gerekir.Stres ‘e giriyorsanız iyi olduğunuzun işareti bu aslında. Stresin birçok tanımı var. Ancak genel olarak stres; Bireyin kendini içsel ve dışsal uyaranlara karşı huzursuz veya baskı altında hissettiğinde verdiği fiziksel, zihinsel, duygusal ve davranışsal tepkiler bütünü. Stres kişinin baş edebilme gücünü aşan ya da zorlayan durumlarla karşılaştığında kendini koruyabilmek ve hayata devam edebilmesi için gerekli.Genelde stresi kötü bir şey olarak algılıyoruz ancak stres kararında olursa yararlı bir durum.Günümüzde stresin bir çok sağlık problemine yol açtığı biliniyor. Stres anında beyinden vücuda, gelen mesaj bu durumla savaş ya da kaç mesajı gelir. Bu konuda okuduğum uzman önerilerinde  ve stresli bir durum anında olanlar oldukça ilginç. Kalp daha fazla enerji üretmek için besinleri daha hızlı pompalıyor ve hızlı bir kalp atışınız oluyor.

Tıpkı heyecanlandığınızda atan kalbiniz gibi… Bu durum Oksijen miktarını da arttırmak için solunum hızını arttırarak kan damarlarını genişletiyor. Bir çok kişinin farkına vardığı bir durum olan göz bebeklerinin büyümesi gerçekleşiyor. Unutmayın Bu durumlar uzun süre devam ederse vücuda zarar veriyor. Azı karar çoğu zarar yani…S

tresin hem fizyolojik hem de psikolojik Belirtilerini hatırlayarak kendimizi şöyle bir düşünelim ne dersiniz?Fizyolojik Belirtiler: Nefes darlığı, Kalp atışlarının artması, Yorgunluk, Adale ağrıları, Yerinde duramama ,Ellerin terlemesi Psikolojik Belirtiler: Üzüntü, Endişelenme, Sinirlilik, Unutkanlık Davranışsal Belirtiler: Bir maddeye aşırı düşkünlük (sigara, alkol),Beslenme ve uyku dengesinin bozulması,TelaşlanmaStresle Baş Edebilir miyiz? Eveeeet…Stres zihnimizde beliren bir faktör olmasına rağmen bedenimizi çeşitli yollardan etkileyebilmekte. Yapılan araştırmalar ve deney sonuçları stresin insan vücudunda ne denli hasarlara yol açabileceğini kanıtlar nitelikte.

Bu nedenle hem psikoloji hem de fiziksel sağlığımızı korumak için stresten uzak kalmaya çalışmalıyız. Ancak stresin azından kaçmamak ve bünyemizi güçlü kılmak için stresin varlığının da olumlu yanı olduğunu unutmadan. Başedebilmek içinse  Öncelikle strese neden olan durumları belirleyin.Sizce gerektiği kadar büyütmüyormusunuz? Pes etmeyin ve derin bir nefes alarak yaşamın güzel yanlarını hayal edin. Sizi üzen kişi ve olaylardan uzak durun.Kişilerle olan ilişkileri ve sosyal etkinlikleri geliştirmek stersi azaltmanıza büyük katkı sağlayacaktır.Olaylara olumlu açıdan bakmak stresinizi azaltacaktır.Karşıdaki kişiyle tartışırken sorumluluğu ona yüklemek yerine kendi üstüne almak sonuçlarıda değiştiren bir etkendir.

Yapamayacağınız şeylere sözler vermekten kaçının. Uykunuzu düzene koyun.Farklı bir şeyler denemek de kişiyi rahatlatan aktivitelerdir. Örneğin imaj yenileyerek, yürüyüş yaparak ortamın oluşturduğu stresten uzaklaşmaya katkı sağlar.

Mükemmeliyetçi yapıya sahip olmayın.Stresin Olumlu Etkileri Var Mıdır?Stres zihnimizi ve fiziksel gücümüzü azaltabilir. Hayata negatif yönüyle bakar karamsar bir ruh hali alırız. Bu stresin olumsuz tarafıdır. Olumlu tarafı ise, amaca ulaşırken kendi potansiyelimizi yeterince kullanmamızı ve bu doyumu hissetmemizi sağlar  bu yüzden kendimiz için yoğun ve uzun olmamak koşuluyla bir miktar strese ihtiyacımız vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu