GündemKöşe Yazıları

Geliri düşükler siyasi partilerin hedefinde

24 Haziran’a 19 gün kaldı. Siyaset giderek ısınıyor. Bol polemikli bir seçim dönemi yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnce ve Akşener eksenli bir polemik süreci sürüyor. Mitinglerde vaatlerden çok haber kanallarında polemikler önplana çıkıyor. Haber kanallarında bol bol atışmalar yeralıyor.

Tüm bunlara rağmen siyasilerin hedefinde emekliler, öğrenciler, sosyal yardım alanlar ve asgari ücretliler var. Seçmen kitlesinin önemli bir bölümünü oluşturuyor bu kesim. 11 milyona yakın emekli, 6.5 milyon öğrenci, 6 milyon sosyal yardım alan ve 5 milyona yakın asgari ücretli var ülkemizde. Bu kesim 30 milyona yaklaşıyor. 80 milyonluk Türkiye’nin yüzde 40’ına yakınını bu kesim oluşturuyor. Neredeyse seçmenlerin yarısı ekonomik düzeyi orta seviyenin altında bulunanlardan oluşuyor. Yani 2 bin lira ve altı gelirle yaşamak zorunda olan kesimi. Birde bunlara işsizler ekleniyor tabi.

Asgari ücret vaatleri, emeklilere ikramiyeler, öğrencilere burslar. Hepsi hemen hemen her partinin seçim beyannameleri arasında. Bol keseden dağıtıyor adaylar. Ekonomik dengeler gözetilmeden herkes veriyor vereceğini.

Tabi durum uygulamaya geldiği zaman her şey değişiyor bir anda. İşveren etkisi, devlet bütçesi. Yüksek devlet ve bürokrasi harcamaları nedeniyle yüksek olmasına rağmen yetmeyen vergiler. Tüm bunlar bir puzzlenin parçaları. Biri almadan diğeri eksik kalıyor.

Tabi göreceğiz 24 Haziran sonrası ne değişecek ne olacak. Bence hiçbir şey değişmeyecek. Zengin yine daha zengin olurken, fakir daha da fakirleşecek. Vergi indirimlerinde bile ücretli gözetilmiyor. Kurumlara vergi kolaylığı ve indirimler gelirken, çalışanın üzerindeki vergi yükü ise aynı. Net 2 bin 500 lira alan bir işçi Haziran ayında vergi dilimine girmeye başlıyor. Yani maaşını 6 ay boyunca eksik almaya başlıyor.

Beklide siyasilerin bu vergi yükleri konusunda vaatlerde bulunmaları gerekiyor. Eminin önemli bir oranda oy kazanacaklardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu