GündemEkonomiÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

BU KİTAPLAR KONUŞUYOR

Dünden bugüne sayısız kütüphaneden geçen, arasında bırakılan notları özenle saklayan kitaplar, daha uygun fiyatlarla sahaflarda kitapseverlerle buluşuyor. Yarım kalan notlar, sayfa aralarında unutulan fotoğrafları özenle saklayan kitaplar, gideceği bir sonraki kütüphane için sahafın tozlu raflarında okuyucularını bekliyor.  

 

 

Turgut Kitabevi’nin sahibi olan Balıkesir’in tanınmış sahaflarından Turgut Soyelçin,  1962 yılından itibaren süregelen Sahaflık macerasını MERHABA’ya anlattı. Kitap okuma oranının artması gerektiğini söyleyen Soyelçin’in gençlere tavsiyeleri haberimizde…

 

Ömrünü bu mesleğe adamış olan ünlü sahaf Turgut Soyelçin, “Kitaplar hiç eskimez, yıllandıkça değerlenir” dedi. Sahaf Soyelçin ile kitapların konuşan dilini ele aldık. İşte o röportajımız:

 

70 YILLIK KİTAPLAR

Sahafınızda genellikle ne tür kitaplar bulunuyor?

“Ben 1962 yılından beri kitap ve kırtasiye sektörünün içindeyim. Sahaflığa ise 1983 yılında başladım. Halen devam ettiğim mesleğimi çok seviyorum. Eski kitaplara ilgisi olan vatandaşlarımız geliyor ve istedikleri kitapları arayıp buluyorlar. Dükkanımızda 20 bine yakın kitap var. Ders kitapları, romanlar, kişisel gelişim kitapları ve dini kitaplara kadar pek çok çeşit kitap bulunuyor. Son çıkan ve popüler olan kitaplar da hemen alınıyor. Yabancı dilde çok sayıda kitaplarımız mevcut. Hatta sahafımızda 1950-1960 yıllarına ait eski romanlar da bulunuyor.”

 

“KİTAP EN İYİ DOSTTUR”

Kitap okumanın yararlarını sizden dinleyebilir miyiz?

“İnsanlar kitap okusunlar. Kitaplar en iyi dosttur. Pek çok bilgiye detaya rahatlıkla ulaşılabilir. Kitap okumak mucizevi bir şey. Gençler çok sık geliyor. Onların kitaplara olan ilgisini, kitap okuduklarını gördükçe çok mutlu oluyorum. İnsanlar kitap okumaktan hiç vazgeçmesinler.  Kitap okudukça kendilerini geliştirirler”

 

KİTAPÇI TURGUT AMCA

Siz kitap okumayı seviyor musunuz?

“Ben 1938 Yılında Balıkesir’de doğdum. Çok küçük yaşlardan itibaren kitap okumaya başladım ve bırakamadığım en büyük mutluluğum kitap okumak oldu. Sonra ufak yaşlarda kitapçıda çalışmaya başladım. Kitapların arasında olmak, kitap okumak beni çok mutlu ediyordu. 1962 Yılında ise kendi kitabevimi kurdum. Orada bir süre kitap satışı yaptıktan sonra Mortaş İşhanı’na taşındım.”

 

“KİTAPLARI VE İNSANLARI ÇOK SEVİYORUM”

Okurlar doğru kitabı nasıl seçmeli?

“Ben kitapların içerisindeki dünyamda çok mutluyum. İnsanları da çok seviyorum. Kitapseverler gelsinler sahaf dükkanımızdaki kitaplara tek tek baksınlar, aradıkları, okumak istedikleri kitapları elleriyle seçsinler. Basımı durdurulan, kitabevlerinde bulamadıkları kitaplara gelip baksınlar. Kitaplara dair sohbetler edelim.”

 

“GENÇ SAHAFLAR OLMALI”

Gençlerin sahaflığa ilgisi var mı?

“Gençler, kitaplara ve sahaflara daha fazla ilgi göstermeli. Bunu meslekleri haline getirmeliler. Kendilerini bu güzel dünyadan mahrum bırakmasınlar. En iyi dost, sırdaş kitaplardır. Kitap sayfalarında yolculuklara çıkarlar. Birbirinden fazla maceraya adım atarlar. Aynı zamanda sattıkları kitaplarla insanların hayatlarına dokunurlar. Şimdilerde internet çıktı. Gençler kitapları indirip oradan okuyorlar ama kitap sayfalarını çevirirken duyulan mutluluğu vermiyor. Gözleri yoruyor ve okuma isteğini köreltiyor.

 

SAHAF NEDİR?

Eskiden kitap satanlara verilen ad. Matbaanın keşfedilip, basın işinde kullanılmasından önce kitaplar elle yazılırdı. Bu işi, meslek edinen pek çok kişi bulunurdu. Bunların yazdıkları kitapları dükkânlarda satma, ilk defa 14. yüzyılda Bursa’da görüldü. Edirne başşehir olunca Sahaflık, merkezi burada gelişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu