Gündem

Burun Kuruluğu Neden Olur ve Tedavisi Nedir ?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ısınmak için kullanılan klima ve kalorifer gibi merkezi ısıtma sistemleri ortamdaki nemi azaltır. Ardından, burun içerisindeki mukoza ve mukus üretimini olumsuz etkiler.

Kuruyan hava burun kuruluğu, burun tıkanıklığı, burun kanamaları gibi sorunlara yol açma ihtimali vardır.

Burun Kuruluğu Neden Olur Ve Tedavisi Nedir ?
Burun Kuruluğu Neden Olur Ve Tedavisi Nedir ?

Burun Kuruluğu Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Burun içi kuruduğunda burunda rahatsız edici ağrı, batma, kaşıntı, yanma, kabuklanma, kanama, tıkanma gibi sorunlara yol açabilir. Nefes almayı zorlaştırır. Kaliteli bir uyku süreci geçirmenizi engeller. Özellikle geceleri burun kuruluğuna bağlı olarak ağzı açık uyumak boğaz ve dudak kuruluğuna neden olabilir. Dudaklarda çatlama ve kanama gözükebilir. Boğaz kuruluğu için sabahları içeceğiniz bir bardak ılık su rahatlatıcı olacaktır. Dudaklarınızı da nemlendirmeniz bu süreci atlatırken dudaklarınızı korumanız açısından faydalı olacaktır.

Burun Kuruluğu Neden Olur?

Burun kuruluğu deyip geçmemek, özellikle uzun süren burun kuruluğunun tedavisi için altında yatan sebebin bir uzman hekimin tespiti son derece önemlidir. Burun iltihabı (rinit) genellikle burun akıntısı olarak kendini gösteriyor olsa da burun kuruluğuna da neden olabilir. Vücudun nemli bölgelerinde kuruluk olarak ortaya çıkan Sjögren Sendromu da göz ve burun kuruluğu yapabilir. Özellikle menopoz döneminde bazı hormonal değişikliklere bağlı olarak burun kuruluğu görülebilir. Yüksek tansiyon hastalığı genellikle kanamayla sonlanan burun kuruluğu yapabilir. Alerji de bir nedenidir. Görüldüğü gibi bilinen bir çok  nedeni vardır. Doğru tedavi için burun kuruluğunun asıl nedeninin iyi anlaşılması gerekir.

Burun Kurulugu Neden Olur 1

Burun Kuruluğunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Özellikle ortamdaki kuru havadan kaynaklı burun kuruluğunu önlemenin bilinen yolu havayı nemli tutmaktır. Bunun için piyasada pek çok hava nemlendirici bulunuyor. Bunlardan birini kullanabilirsiniz. Eğer evinizde oda nemlendiriciniz yoksa su buharı, sıcak su torbası, sıcak duş, banyo, sauna gibi yöntemlerde rahatlatıcı olacaktır. Ancak suyun aşırı kaynar olmamasına ve mesafenize dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde cildinizi yakabilirsiniz. Odanızı nemli tutmak için oda nemlendiricilerden faydalanıyorsanız oluşabilecek küf ve mantar riskine karşı cihazınızı her kullanımdan sonra temizlemeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.

Tuzlu burun spreyleri burun pasajlarını nemlendirerek iltihaba neden olmadan toz, kir gibi tahriş edici maddeleri burun içerisinden temizler. Burun nemlendirici ve temizleyici spreyleri eczanelerden alabileceğiniz gibi tuz ve karbonat eklediğiniz suyla kendinizde evinizde bir şırınga yardımıyla burun banyosu yapabilirsiniz. Hindistan cevizi yağ ve zeytinyağı gibi doğal yağları burun etrafına sürerek nemlendirme etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Su Tüketimine Dikkat!

Yetersiz su tüketimi nazal pasajları kurutabilir. Burun bölgesinin nemli kalabilmesi için günde en az 2 litre su tüketmeniz gerekir. Burun kuruluğu ve buna bağlı boğaz kuruluğu yaşadığınız dönemde su tüketimini arttırıp, suyunuzu ılık olarak tüketmelisiniz.

Burun Kurulugu Neden Olur 2

Burun Kuruluğu Covid19 Belirtisi mi?

Barcelona Üniversitesi’nde gerçekleşen bir araştırmada, burunda tuhaf bir his ve aşırı kuruluk Covid-19’un en erken dönem semptomu olabilir. Henüz Covid-19’a bağlı yaygın semptomlar gözükmeden önce burunda hissedilen söz konusu belirtiler hastalığın ilerlemesiyle ağırlıklı olarak tat kaybı ( anozmi ) ve koku kaybı ( hipozmi ) ile birlikte görülüyor. doktorblog’un edindiği bilgiye göre, bilim insanları özellikle bu süreçte burun kuruluğunun hafife alınmaması ve Covid19 açısından değerlendirilmesi gerektiği, böylece erken dönemde yakalanan Covid19’un tedavisine de gecikmeden başlanabileceğini açıkladılar.

Seçici Konuşmazlık Selektif Mutizm Nedir?//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu