Elif YavaşKöşe Yazıları

Carpe Diem!: Günü yakala, anı yaşa

Birçok yerde harika sözler görürüz. “Carpe Diem” kalıbını fark ettiniz mi?

Carpe Diem!: Günü yakala, anı yaşa

Turistik beldelerde, kitap kafede, kütüphanede, sanat sokağında, kültür-sanat-edebiyat ortamında, kitap sayfalarındaki alıntı cümlelerde, filmlerde, anı defterlerinde, çanta görselleri ve birçok yerde harika sözler görürüz. “Carpe Diem” kalıbını fark ettiniz mi?

 Latince kökenlidir Carpe Diem. Şimdiki zamanı yaşamanın, geçmiş ile gelecek arasında sıkışmaktansa o anki dakikayı keşfetmenin ve günü sevmenin Türkçe dildeki özünü açıklar kalbimize. Bu tamlamayla ilk kez “Ölü Ozanlar Derneği” filminde tanışmıştım. Bir de aynı filmin kitabını okuyunca yeniden aşina oldum. Carpe Diem’i sizlerle tanıştırmak istiyorum.

“Ölü Ozanlar Derneği” Filmi

Carpe Diem: Lâtin Edebiyatı’nın ünlü ozanı Horatius’un bir dizesinde geçen “Gününü gün et, zamanın tadını çıkar, günü yakala, anı yaşa, günü yaşa” anlamındaki bir özdeyiştir.

Bu sözün çok geçtiği ‘Ölü Ozanlar Derneği’ filminde “Sadece bir tane hayatınız var ve şimdi yapmayacaksınız da ölünce mi yapacaksınız?” ifadeleri ile anın değerinin bilinip ona göre hareket edilmesi gerektiği anlatıyor.

“Ölü Ozanlar Derneği” önce film mi kitap mı?

O metinden faydalanılarak 1989’da film çıkmadan kısa bir süre önce N.H. Kleinbaum tarafından kitaba çevrilmiştir. Kitap, filmden uyarlanmıştır.

Kurgusal olarak 1959’da; muhafazakâr Vermont yatılı okulu olan Welton Academy’de geçen film, öğrencilerine şiir öğretmesiyle ilham veren bir İngilizce öğretmeninin hikâyesini anlatıyor. 128 dakikalık filmdir. Dürüstlüğün, tutkunun, kendini keşfetmenin, sana sunulanı değil de kendi yolunu kendin çizmenin önemine dair önemli mesajlar içeren bu film lise çağındaki gençler için son derece uygundur.

“Ölü Ozanlar Derneği” kitapta ne anlatıyor?

Geleneklere bağımlı olan birkaç insanın geleneklerini nasıl koruduğunu konu edinen bir kitaptır. Welton Akademisi son derecede katı kurallara sahip bir okuldur.

 Ölü Ozanlar Derneği filminde hangi felsefi akımlar var?

“Ölü Ozanlar Derneği” filminde Keating isimli öğretmen pragmatizm, varoluşçuluk akımlarının temsilini oluşturmaktadır; diğer öğretmenlerdeyse realizm akımının izleri görülmektedir. Keating, öğrencilerin şiir yazma yoluyla bildiklerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olmuştur.

An’da kalın… Günü yaşayın!

Elif Yavaş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu