GündemKöşe Yazıları

Cebimizdeki delik büyüyor…

Merkez Bankası, Türkiye tarihindeki en yüksek faiz artırımına gitti. Yüzde 6.25 seviyesinde faizler yükseldi. Bu yıl içinde Merkez Bankası faiz oranını böylelikle yüzde 11 civarı arttırmış oldu. Bir anda sevinç çığlıkları atıldı sosyal medyada. Döviz çakıldı manşetleri atıldı haber sitelerinde. 20 kuruş düşmesi doların çakıldı olarak nitelendi. Ama dolar yine 6.30 seviyelerine yükseldi.

Dolar bir yılda neredeyse iki katına çıkarken Türk Lirası çakıldı demedi kimse. Ama 20 kuruş düşünce Dolar çakılmış oldu. Kimse kimseyi kandırmasın. Faizler arttı. Bu ne demek? Kredi kartı borçluları yandı, bankalara borcu olanlar yandı demek. Bu süreçte bankalardan borçta almayın. Sürekli cep telefonlarınıza kredi mesajları geliyor ve daha da gelmeye devam edecek.

İşin özü vatandaşın cebindeki delik daha da büyüdü. Bozuk paralar gitmişti, şimdi kâğıt paralarda düşmeye başladı. Cepler boşaldı. Geçen pazara gittim. Daha bir ay önce kilosunu 2.5-3 lira arasında aldığımız çeri domates kilosu 8 liraya çıkmış. Yüzde 200 üzeri bir artış bu. Zaten marketlerde yaşanan fiyat artışlarını söylemiyorum bile.

Ki bunlar bana göre daha başlangıç fiyatlar önümüzdeki aylarda daha fazla artacak. Akaryakıt, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar henüz üretime yansımadı. Oda yansıyacak bunu engellemek mümkün değil.

Hükümetin bir an önce önlem alması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu