GündemKöşe Yazıları

Cep Yakan Elektronik Cihazlar

Cep Yakan Elektronik Cihazlar

 

“Cep yakmayan ne var ki?” diyeceksiniz şimdi ve de çok haklısınız. Sürekli artan ve hemen her gün değişen fiyatlar karşısında neredeyse temel ihtiyaçlarımızı bile önemli ve öncelikli sıralamasına göre gidermeye çabalıyoruz.

Şu sıralar, hangi cihazın ne kadar elektrik tükettiği ile ilgili yapılan haberler dikkatimi çekiyor. Bir gazetede konu hakkında detaylı bir bilgiye yer verilmiş. Haberi okuduğumda gayri ihtiyari etrafıma bakındım ve “günümüzde elektrikle çalışmayan ne var acaba” diye düşündüm kendi kendime.

Haberde, televizyon, çamaşır ve bulaşık makinası, su ısıtıcıları, buzdolabı, aydınlatma ve aspiratörün sürekli kullanıldığı için toplam faturadaki paylarının yüksek olduğu yazıyordu. Hadi diyelim çamaşır ve bulaşığı elde yıkadık, bu sefer su ve deterjan faturası artacak. Su ısıtmak için elektrik yerine tüp ya da doğalgaz kullanabiliriz diyeceğim, onlar da ucuz değil. Aspiratör yerine cam açmak mantıklı olabilir, aydınlatma için de hadi gün ışığı ve mum kullanalım. Ancak tek eğlencesi televizyon olan hatırı sayılır bir nüfus var ülkemizde. Televizyon ve buzdolabı için elektrik yerine ne kullanılabilir, bilemedim açıkçası.

Yenilebilir enerji kaynakları hariç Türkiye’de elektrik üretimi için kullanılan kaynakların neredeyse yarısı ithal olarak karşılanıyor. Bu nedenle de tüketiciye yansıyan kullanım bedeli, dövize bağlı olarak sürekli artan oranda seyrediyor. Hoş döviz kuru düşse de tüketici fiyat etiketlerine pek etki ettiği söylenemez.

Aslında iklimsel açıdan avantajlı olan ülkemizde devletin teşvik ve desteği ile ev tipi güneş panelleri yaygınlaştırılabilir diye düşünüyorum. İlk maliyeti yüksek olsa da çevre dostu olan bu sistem, uzun vadeli düşünüldüğünde milli ekonomiye de katkı sağlayabilir.

Yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasında önemli ölçüde payı olan elektriğin, kısa süreli kesilmesinde bile işlerin aksaması bir yana günlük kullanımı gerektiren bu cihazların cep yakıyor olmasına karşın sunulan çözüm “Az kullanın veya hiç kullanmayın” olmamalıdır.

 

Demet TOK

Köşe Yazar

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu