Dünyadan HaberlerSiyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan Ziyareti Sonrası Açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gayet olumlu atmosferde geçen ziyaretimin Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan Ziyareti Sonrası Açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti sonrası uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Atina’da gerçekleştirdikleri resmi ziyaretin başarılı bir şekilde tamamlandığını belirterek, “İki ülke arasında 65 yıllık aradan sonra Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleşen ilk resmi ziyaretimizi 2017’de yapmıştık. Şimdi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için tekrar Atina’da olmaktan büyük bir memnuniyet duyduk” dedi.

Erdoğan, Başbakanlığı döneminde kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin son toplantısını 2016’da gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu ziyaretin konseyin 5. toplantısını 7 yıl aradan sonra gerçekleştirdikleri anlamına geldiğini ifade etti.

Erdoğan, toplantı sürecinde eğitimden tarıma, turizmden ticarete kadar birçok alanda anlaşma metinlerinin imzalandığını paylaştı.

İkili İlişkileri Güçlendirme Kararı

Erdoğan, Miçotakis ile dostane ilişkiler ve iyi komşuluk konularında Atina Bildirgesi’ni imzaladıklarını belirterek, bu şekilde karşılıklı olarak ikili ilişkileri güçlendirme kararlılıklarını en üst düzeyde teyit ettiklerini ifade etti. Ayrıca ifadelerinde;

“İki ülke, üçüncü tarafların müdahalesine ihtiyaç duymadan sorunlarını suhuletle çözebilecek birikime, tecrübeye ve iradeye fazlasıyla sahiptir. Bunu teminen, üst düzey diyaloğumuzun devamının büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Dostum Miçotakis’i müteakip konsey toplantısı için Ankara’ya davet ettim. Ziyaretim sırasında, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyelerini de kabul ettim. Soydaşlarımızla hasbihal ederek sorunlarını dinledim. Uluslararası anlaşmalardan kaynaklı azınlık haklarından tam manasıyla yararlanmaları konusundaki desteğimizi kendilerine bir kez daha ifade ettim. Gayet olumlu bir atmosferde geçen ziyaretimin Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum. Görüşmelerimizin ve aldığımız kararların işbirliğimizin geleceği açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'Dan Yunanistan Ziyareti Sonrası Açıklama

“İşbirliğini tüm alanlarda geliştirmenin gayreti içindeyiz”

Erdoğan, Yunan Gazetesi Kathimerini’ye verdiği mülakatta Doğu Akdeniz’deki enerji uyuşmazlıklarının yapıcı diyalogla çözülebileceği görüşünü vurgulayarak, enerji işbirliğini sadece bu alanda değil, nükleer enerji dahil diğer sektörlerde genişletmeyi hedeflediklerini belirtti. Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralin enerjisinin Yunanistan’a da imkan tanıyabileceğini ifade eden Erdoğan, Ataşehir’de bir enerji hubı kurma ve Trakya’da Rusya’dan gelecek doğal gazla bölgeye gaz temini konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Doğu Akdeniz’deki gerilim konusuna da değinen Erdoğan, bölgenin doğal zenginliklerinin adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini ve önerdikleri konferansın bu amaçla olumlu bir adım olabileceğini belirtti.

“Barışın korunması için adım atma zamanı”

“BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı bir mektup bulunuyor. İspanya Başbakanı Sanchez de bu mektuba destek verdi. Bu adım daha da büyür mü, uluslararası toplumda daha geniş bir destek bulur mu?” sorusuna karşılık Erdoğan, şunları dile getirdi:

“BM Genel Sekreteri Guterres bir genel sekreter olarak şu ana kadar faydalı olamadığını ifade ediyor. Daha yeni 99. maddeyi ancak işletebildi. Bakalım netice alabilecek mi? Guterres küresel sistemin alarm düğmesine basmıştır. Dünya barışını korumak için kurulmuş bir yapıyı oluşturan unsurlara ‘görevinizi unutmayın’ demektedir. Umarım bu çağrıya BM Güvenlik Konseyi kulak verir. Artık küçük çıkar hesaplarını, ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ zihniyetini bir kenara bırakma ve gezegenimizde barışın korunması için adım atma zamanıdır. İspanya Başbakanı Sanchez, Batı ülkeleri içerisinde gerçekten en yiğidi çıktı. Bütün olumsuzluklara rağmen, Sanchez ileri giderek Filistin’in Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tanınması noktasında kararlılığını ortaya koydu. İspanya, Sanchez ile ‘Filistin’in Avrupa Birliği tarafından tanınması için teklifimi yapacağım’ diyecek kadar yiğit çıktı. Onun için ben kendisini alkışlıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'Dan Yunanistan Ziyareti Sonrası Açıklama

AA

Erdoğan: “Yunanistan ile aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu