Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Demiryollarında Normalleşme Süreci Başlıyor

Demiryollarında Normalleşme Süreci Başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından ulaşıma kapatılan veya sayısı azaltılan demiryolu seferlerinin normalleşmesine dair bakanlığın resmi sitesinden açıklama yapıldı.

YHT 28 MAYIS’TA SEFERLERE BAŞLIYOR

Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin 28 Mayıs’ta başlayacağı belirtilen açıklamada, ikinci bir değişikliğe kadar 20 Yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara bilet satılamayacak. Açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yüksek Hızlı Trenlerin biletlerinin satışına Ramazan Bayramının ikinci günü başlanacağını ifade ederek, “Ancak tren biletleri öncelikle temassız olarak mobil uygulama/internet sitesinden ya da gişelerden satın alınabilecek” dedi.

ÇAĞRI MERKEZİNDEN BİLET SATILMAYACAK

Çağrı merkezi ve acentelerden bilet satışı yapılmayacağını belirten Bakan Karaismailoğlu “bilet satış işlemleri, yolcuların COVİD-19 ile ilgili durumlarını tetkik etmek amacıyla, Sağlık Bakanlığı bilişim sistemleri veri tabanı üzerinden, HES (Hayat Eve Sığar) kodu ile gerçekleştirilecek. Sağlık otoritelerinin seyahat engeli koyduğu veya HES kodu alamayan kişilere bilet satışı yapılmayacak” dedi.

 

SOSYAL MESAFEYE UYGUN TRENLER

28 Mayıs’ta YHT seferlerini soysal mesafe kurallarına ve izolasyona dikkat ederek başlatacaklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, demiryollarında ilk olarak tren içerisinde sosyal mesafeye uygun tedbirler alınacağını belirterek, yolcu tren bilet satışlarında da sosyal mesafeye uygun yüzde 50 kapasite oranında ve koltuk atlayarak çapraz düzende bilet satışı yapılacağının altını çizdi.

SADECE YHT SEFERLERİ AÇILIYOR

Karaismailoğlu, açıklamada COVID-19 riskine karşı şehirlerarası yolculukların kısıtlanması nedeniyle 28 Mart 2020 tarihinden itibaren seferlerine ara verilen, ana hat ve bölgesel tren seferlerinden, sadece YHT seferlerinin 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren başlatılacağının altını çizdi. Karaismailoğlu,“Normalleşme sürecinde yüksek hızlı trenler 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya, Konya-İstanbul hatlarında günde toplam 16 sefer yapacak” dedi.

 

20 YAŞ ALTI VE 65 YAŞ ÜSTÜ İZNE TABİ

YHT’lerde her vagonun arka koltuklarının seyahat sürecinde koronavirüs şüphesi duyulan yolcuların izole edilmesi için ayrılacağını da belirten Karaismailoğlu, “Sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş üstü ile 20 yaş altı yaş grupları için ilgili makamlardan onaylı Seyahat İzin Belgesi zorunlu olacak. Kontrol sırasında bu belgeyi ibraz edemeyenlerin seyahatleri iptal edilecek ve bilet ücretleri iade edilmeyecek. Yolcuların gara gelmelerinden trene binmelerine kadar ki süreçte de sosyal mesafeyi korumaları amacıyla ilgili personel tarafından denetlenmeleri sağlanacak” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu