GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

DEPREM’DE TÜRBE VE CAMİ YIKILDI SUBAŞI YIKIM YAŞANAN BÖLGEDE

DEPREM’DE TÜRBE VE CAMİ YIKILDI SUBAŞI YIKIM YAŞANAN BÖLGEDE

 

Yüzyılın Depremi olarak anılan Kahramanmaraş merkezli deprem, Hz Peygamberin sahabeleri arasındaki Hz Ukkaşe’nin (R.A) Gaziantep Nurdağı’nda bulunan türbesi ve camiyi yıktı.

 

123 11

Gaziantep Nurdağı’nda türbesi ve camisi bulunan mekanların yıkılması üzerine bölgeye Balıkesir AK Parti Milletvekili Yavuz Subaşı bir inceleme ve ziyaret gerçekleştirdi. Konuyla ilgili AK Parti Milletvekili Yavuz Subaşı “Hz. Peygamberimizin Hz Ukkaşe’nin Gaziantep Nurdağı’nda bulunan türbesi ve cami maalesef depremde yıkılmış durumda. Hz Ukkaşe’nin kabrini ziyaret ettik ve ülkemiz mi,lletimiz için dualarımızı ettik. Buralardaki çalışmalarımız ,incelemelerimiz ve koordinasyon faaliyetlerimiz sürüyor ”dedi.

 

6 3

Ukkaşe Türbesi

Hz. Ukkaşe Türbesi yahut Ökkeşiye Hazretleri Türbesi olarak anılan yer Gaziantep’ten Adana’ya doğru karayoluyla giderken Sakçagözü’nü geçince, Nurdağı’na ulaşmadan yolun sol tarafında kalıyor. Tepelikte Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinde binlerce insana adını veren Ökkeş yahut Ökkeşiye Hazretleri yatıyor. Ökkeşiye Hazretleri sahabeden bir zat olarak biliniyor. Gaziantep’in Müslümanlar tarafından fethinde şehit düşen beş kişiden birisi. Ukkaşe Türbesinde türbenin bulunduğu yere Ökkeşiye deniyor.. Türbe tam dağın tepesinde bulunmakta ve türbenin alt tarafındaki kuyularda ise birkaç metre derinlikte bol su bulunmakta.

 

2 12

“Hakkım Varsa Helal Olsun”

Nurdağı Belediyesi’nin Kültür haberlerinde yer verilen bilgiye göre Rivayetlerde anlatılanlardan, İslam inanışına göre Peygamber Efendimizin Peygamberlik mührünü gören cennetliktir. Peygamberimiz veda hutbesinden sonra herkesle helalleşirken Ökkeşiye Hazretleri “ Ya Resulullah Uhud Savaşı’nda bana kırbaçla vurmuştunuz. Hakkımı ancak kısasla ödeşirim”der. Peygamberimiz (S.A.V), elindeki kırbacı Ökkeşiye Hazretlerine verir ve sırtına vurmasını söyler. Ökkeşiye Hz. ”Siz bana sırtım çıplak iken vurmuştunuz Ya Resulullah”der. Peygamber Efendimiz sırtını açar ve tam bu sırada Ökkeşiye Hz. Peygamber Efendimizin Peygamberlik mührünü görür ve öper. Daha sonra ise “Kısastaki gayem bu idi Ya Resulullah. Yoksa sizde bir hakkım varsa anam sütü gibi helal olsun”der. Erkek çocuğu olmayan karı kocalar ve daha değişik maksatları olanlar Ökkeşiye Hazretlerinin türbesini ziyaret ederler ve isteklerinin kabul edilmesi ve arzularına kavuşmak ümidiyle burada Allah’a niyazda bulunurlar. Ayrıca Allah rızası için kurban keserler. Böylece ziyaretten sonra doğan erkek çocuğa genel olarak Ökkeş adını verirler.

 

Video için tıklayınız; Görsel video

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu