GündemKöşe Yazıları

Diyabet Günü 14 Kasım

Diyabet Günü 14 Kasım

Zamanla kalbe, damarlara, gözlere, böbreklere ve sinirlere ciddi hasar veren bir hastalık olan diyabete dikkat çekmek için her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor.

Önceden önlem alarak diyabetin yol açtığı rahatsızlıkların önlenebileceğini ifade eden Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan’ın konuyla ilgili verdiği önemli bilgileri siz kıymetli okurlarımla paylaşmak istedim bugün. Genellikle spor’un kaçınılmaz faydasını ara ara yazılarımda paylaşıyorum. Sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmakla Tip 2 diyabetin başlamasının önlenebileceği veya geciktirilebileceği belirtiliyor.

Tip 2 diyabeti önlemenin veya geciktirmenin yolları

Sağlıklı diyet yapın: Aşırı kilolar birçok hastalığa neden olduğu gibi diyabeti de tetikliyor. Fazla kilolardan kurtulmak hem diyabet hem de diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor. Ancak hızlı kilo vermeye çalışmayın ya da sosyal medyada gördüğünüz her diyeti uygulamayın. Bunun için bir uzmandan destek almakta yarar var.

Normal kilonuzu koruyun: Fazla kilolarından arınan ya da fazla kilolu biri değilseniz mümkün olduğunca normal kilonuzu korumaya çalışın. Özellikle yaş ilerledikçe kilo vermek zor olabilirken, kilo almak da kolaylaşıyor. Tip 2 diyabet, sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve normal kilonun korunması ile sınırlandırılabilir.

Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin: Fiziksel aktivite sağlık için gerekli uygulamalardan. Her yaşta ve her kesimden kişinin ihtiyacı olan hareket fiziksel aktivitelerle sağlanmalı. Aktivite çeşitleri yaşa göre farklılık gösterebilir. Yürüyüş olabileceği gibi doktorunuzun önerisiyle bedeninizi olumsuz anlamda zorlamayacak aktiviteleri de yapabilirsiniz.

Sigara kullanımından kaçının: Tütün kullanımı, Tip 2 diyabeti de şiddetlendiren önemli olumsuz faktörlerden biri. Bilindiği üzere sigara sağlığa zararlı. Ancak Tip 2 diyabeti olanlar için çok daha zararlı olduğu biliniyor. Diyabetin en önemli kötü etkisi damar sertliğine yol açması. Nitekim birçok bilimsel çalışmaya göre, sigaranın diyabetlilerde böbrek yetmezliği, görme bozukluğu, ayak ülserleri gibi durumların oluşmasına yol açtığı ve ampütasyona kadar gidebilme riski oluşturduğu söyleniyor. Kalp krizi riskini artırdığı da yine bu çalışmalarda belirtiliyor. Bu nedenle sigaradan uzak durulmalı.

Bilinçlendirme çalışmalarına katılın: Gerek Dünya Sağlık Örgütü gerekse Uluslararası Hemşireler Birliği diyabette önleme ve komplikasyonları giderme, geciktirmede bakımın önemini vurguluyor. Bu açıdan bakıldığında diyabetli bireylerin eğitimi sayesinde bireylerin tedavi giderleri ile tedavi sırasında yapılabilecek hataların da azaltılabileceği gerçeği ile hemşirelerin ekonomiye katkısı da vurgulanıyor. Verilen bakım ve eğitim sayesinde teknolojinin sunduğu imkanlara adaptasyon sağlanabilecek, diyabetli bireyler hem psikolojik hem de fiziksel olarak kendilerini daha iyi hissedebileceklerdir. Diyabetli bireylerde eğitim sürecine ailelerin de katılımı esastır. Diyabet eğitiminde hemşirelerin rolü hem ülkemizde hem de dünyada önemli bir boyut kazandı. Hemşireler diyabetli bireylerin ve ailelerinin bilgi düzeylerini tespit ettikten sonra eğitimin planlanmasını, diyabetlerini kontrol altında tutma kabiliyetlerinin kazanmasını sağlamada kritik bir rol üstleniyor. Siz de bu konudaki bilinçlendirme çalışmalarına katılarak diyabet ve bakımı ile ilgili önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu