Özel HaberlerGündemİlçe Haberleri

Eczacı Odası Başkanı: ‘Kararnamenin değişmesi şart’

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararla ilaç fiyatlarına yapılan yüzde 25'lik zamı değerlendirdi. Gümüş, Merhaba Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ilaç fiyatlarındaki artışın temel nedenlerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Eczacı Odası Başkanı: ‘Kararnamenin değişmesi şart’

Eczacilar Odasi Baskani Kararnamenin Degismesi Sart 1
Eczacı Odası Başkanı: ‘Kararnamenin Değişmesi Şart’

“Kararnamenin değişmesi şart”

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararla birlikte ilaç fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldığını belirtti. Ayrıca 16 aralıkta yayınlanan kararnamenin 25 aralıkta yani 9 gün sonra geçerli olması piyasadaki ilaç yokluğunun arttırdığını söyledi. Verilen kararın kısa zaman içerisinde yürürlüğe girmesinin ilaç yokluğunu en aza indireceğini söyledi.

Başkan Gümüş, “Bizim ilaç fiyat kararnamesinde ilaç fiyatları Euro üzerinden değerlendiriliyor. Bu durum sorun yaratmaya devam ediyor. İki yıldır bu konu hakkında düşüncelerimizi söylüyoruz. Bu kararnamenin güncellenmesi hatta değişmesi şart.” dedi.

“İlaç firmaları ilaçları yurt dışına satmayı tercih ediyorlar”

Gümüş, Euro’nun üzerinde yapılan zam oranlarının ilaç ticaretinde Türkiye’yi olumsuz etkilediğini söyledi. Başkan Gümüş, “Şu an yeni güncellemede %25 oranında Euro kuru arttırıldı. İlaçtaki Euro 17,55 TL olacak. Yüzde 25 zam böylece gelmiş olacak. Ancak gerçek Euro kuru 32 TL şu an. Yani biz kurun %55’lerindeyiz. Bu nedenle ilaç firmaları ilaçları yurt dışına satmayı tercih ediyor. Yurt dışındaki fiyatlar daha iyi olduğu için yurt içine daha az veriyorlar ve bu da yurt içinde ilaç eksikliği yaratıyor” diye konuştu.

“Şu an 4 ilaçtan biri stoklarda bulunmuyor”

Gümüş, ilaç fiyatlarındaki zammın eczacıları olumsuz etkilediğini belirterek, “Dün depolardan aldığım bilgilere göre şu an 4 ilaçtan biri stoklarda bulunmuyor. Geçen sene de benzer oranlardaydık. Güncelleme yapıldı, biraz toparlandı ama durum tekrar aynı noktaya geldi. Enflasyon oranı belli, ilaca gelen yüzde 25 zam firmaları bir süre idare eder ama birkaç ay sonra yine sıkıntıya girer. Kalıcı çözüm için Euro kurunu bir tarafa bırakıp daha sık güncelleme yapılması gerekiyor” dedi.

“İlaç pahalanıyor ama bizim kar düşüyor”

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, eczacılar olarak karlılık oranlarının düşük olduğunu ve ilaç fiyatlarındaki zamların eczacıları daha da zor durumda bıraktığını söyledi. Sözlerine, “Geçen seneden beri her şeye yüzde yüz zam geldi. Ama ilaç yüzde 25 zamlandı. Demek ki karının yüzde 75’i eriyor bizim eczanelerimizin. Bizim karlılık oranlarımız için 3 kademe var. 324 TL’yi geçince bizim karlılık oranı aşağıya düşüyor. İlaç pahalanıyor ama bizim kar düşüyor. Böyle olunca gelen zamlarla birlikte 300 TL nin altında ilaç kalmayacak bu sefer eczacıların kararnameye göre elde edeceği kar çok düşecek. Buda sorun yaratacak. O yüzden verilen kararlarda hepsini düşünerek ve planlayarak verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde sürekli olarak yeni bir sorun doğuruyor. ” şeklinde devam etti.

Haber: Elif Şahin

Vali Ustaoğlu ve Eczacılar Bir Araya Geldi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu