GündemKöşe Yazıları

Ev İşi Zor İş Bilen Bilir

Ev İşi Zor İş Bilen Bilir

Ev işinde ne var deyip geçmeyin. Hayat kolaylaştı bulaşığı makine, yerleri süpürge, camları moplar temizliyor hanımlara ne kaldı diyenlere cevabım ev işi en önemli ve en zor iş.

Ev işleri kimilerine göre kolay gibi görünse de ütü yapmak, bulaşık makinesi doldurup boşaltmak, yer silmek, perde asmak, evi süpürmek, yemek yaparken saatlerce ayakta durmak omurgayı ve boyun kaslarını ciddi şekilde etki ediyor. Ev temizliği yapan hanımlar sağlığına dikkat ederek temizlik yapmalı. Hareketli yaşam önemli diyerek geçtiğimiz günlerde sizin için derlediğim yazılarda belirtmiştim. Hareketli yaşam şart ancak ani hareket yasak diyorum.

***

Ne zaman ev içinde günlük temizlikten tutun haftalık temizlik yapsam aklıma gelir ve yaşadığım deneyim tecrübeler şunları söyler. Ev işi yapan hanımlarımızda hatırlayacak ve kendilerinde anımsayacaktır bu bel ağrısı ve boyun ağrısı gibi şikayetleri. O halde ne yapalım? Bazı kişilere göre meslekten sayılmasa da, şüphesiz içerdiği birçok güçlükle birlikte ev hanımlığı en zorlu işler arasında yer alıyor. Uzun süre ayakta kalmak, tekrarlayan zorlayıcı hareketler ve bunların neden olduğu zorlanmalar ile birlikte kadınlarda başta omurga olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde problemler meydana geliyor. Ağır ev işi yapan kadınların yüzde 60’ı her yıl çeşitli kas-iskelet sistemi sorunlarına bağlı olarak günlük yaşamın gerektirdiklerini yapamıyor ve ayrıca vücutlarının çeşitli bölgelerinde ağrı problemi yaşıyor.

Yerden bir şeyler kaldırırken çömelip alın.Uzun süre ayakta aynı pozisyonda durmak, dizleri bükmeden yere eğilip bir şeyler almak, ağır yük taşımak gibi evde sıkça yapılan işlerin bel omurlarına binen yükü arttırır.  Yerleri silerken ani hareketlerden kaçının ve çömelme vaziyetinde yada yer silicinizin sopasını yada süpürgenizin sapını tutarken eğim şeklinize dikkat edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu