GündemÖzel Haberler

“EVİ ISITMAYAN SOBA KENDİNİ SOKAKTA BULDU”

Balıkesir Esnafları yaptıkları işe dair öyle şeyler söyledi ki…

Esnaf Halil Kurt “Eskiden bir soba bir altın bilezik fiyatına eşitti, şu anda o soba dört yüz lira. Şu an çektiğimiz en büyük sıkıntı şu: Bazen sobayı yakmayı bilmeyen yada kullanımına alışık olmayanlar kömürü atıyor içine sabaha kadar yansın ısıtsın diyor. Sabah kalkmış kömür içeride yanmış bitmiş kül olmuş. İşte o an problem bize patlıyor. Elektrikler birden kesilirse çok büyük şok olur, elektrik ve doğalgaz gelmezse kaos olur ama soba kömür biterse o gün sokağa konur. Bizim insanlarımız bir gün yakacak 3 gün o yaktığı ile ısınacak bu fikirde olanlarda var”

ALTIN BİLEZİK FİYATINA SOBA VARDI PEKİ YA ŞİMDİ?

Esnaf Halil Kurt: ‘’Bu işi 1970 yılından buyana yapıyorum.50 sene önce soba işi çok talep görürdü. Her evde baş köşede soba olurdu satışını yaptık mı o sıcaklıkla bahşiş verenler olurdu”
Şimdi biz bahşiş vermek zorundayız diyen esnaf Halil Kurt, “ Geçmişten günümüze esnaflıkta da değişimlerin yaşandığına değindi. Köyden bize bir yer verilecekti bizi buraya getirdiler Sobacı olduk. Arkadaşın, tanıdığın vasıtasıyla önceden bir de çıraklık vardı. Bir yerde çalışmak zorundaydık Çırak olmak meslek edinmenin birinci kuralıydı ve faydalıydı. Şimdi çocuklar kıymetlendi, eskiden eti senin kemiği benim derlerdi ama şimdi öyle bir şey yok.”

Kovalı sobaları şehir merkezinde alan yok, kenar mahallelerde yahut köylerde daha çok satılıyor. Sobada ateş üzerinde eskiden yemek yapılıyordu. Sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir tadı oluyor ve ayrı keyif verirdi. Şimdi alan kısmın yüzde yirmilik oranı nostalji olsun diye alıyorlar, teras katlara ve balkona koyuyorlar. Baş köşeye değil bir köşeye nostalji niyetine konuyor. Fiyatlarda düşük geçmişte fiyatı da kendisi de değerliydi ama bugün fiyat düşük alıcı az.

“HAZIRA ALIŞTIK”

“Sobayı bir kenara koysa yarın bir gün yoklukta kullanır ama şimdi artık öyle değil. Hazıra alıştık günü gününe yaşıyor insanlar. Sobacılık kazandırmaz ama yokluğu da göstermez. Sobaları eskiden kendimiz yapıyorduk, şu an tamiratını yapıyoruz sadece burada fabrika olmayışı sanayi kesimine bağlı olduğu için atık malzeme bulması yapılması daha iyi oluyor. Yeni parçadan yapıldığında maliyet yükseliyor bazı yerlerinde parça saç kullanılıyor bu yüzden parçaların her bir yanı işe yarayabiliyor. Doğalgaz hava kirliliği yapıyor ama buna çözüm çıktı dumansız soba çıkardık, dumansız soba da üretildi ama milletimiz kullanma konusunda rahatı tercih ediyor.” Fatma Kara’nın Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu