GündemEkonomiTürkiye Gündemi

EYT’liyi 3 Tabloda emekli edecek rakamlar!

EYT’liyi 3 TABLODA emekli edecek rakamlar!

 

SGK, Emeklilikte yaşa takılanlar için tek formül üzerinde yoğunlaştı. Dahası Çözüm rotası çizildi. Yasalarımızda bir kişinin emekli olabilmesi için, yaş şartı, sigortalılık süresi ve prim günü olmak üzere 3 koşul bulunuyor. EYT yasası ile yaş şartı kaldırılarak 1999 düzenlemesi öncesi sigorta girişi olan herkese emeklilik kapısı açılacak.

 

Emekli Olan Sayısı 1,5 Milyonu Aşacak
Yasa çıktığı anda bu iki koşulu sağlayan 1,5 milyonu aşkın vatandaş SGK’ya başvurarak emekli olabilecek. Bu rakam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Haziran ayında yaptırdığı analiz sonrası ortaya çıktı. Bu nedenle yasa çıktığında ilk anda emekli olacakların sayısının daha da artması bekleniyor.

2019 03 Paying Bills Picture Id471898235

Eyt Yasası Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
3600 ek gösterge çalışması sonrası öncelikli gündem halini alan EYT düzenlemesinin taslağı tek formül şeklinde teknik olarak tamamlandı. Düzenlemenin Aralık ayında Meclis’e sunulması, 15 Ocak 2023 tarihinde de yürürlüğe girmesi bekleniyor.

2 Şartı Sağlayan Hemen Emekli Olacak
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla oluşturulan taslak çalışmada yaş şartı bulunmuyor. Buna göre 8 Eylül 1999 öncesinde emeklilik sigortası girişi olan ve prim ile sigortalılık süresini dolduranlar hemen emekli olabilecek.

66Kr7Uegznhsxlbh6Agjbox6Za

Kademeli Emeklilik Ne Demek?
Prim ve sigortalılık süresi henüz dolmamış ama 1999 yılı öncesi sigorta girişi olan vatandaşlarda yıllara sari bir şekilde emekli olabilecek. Yani prim ve süre şartını yasa çıktığı anda dolduramayan EYT’liler şartları tamamladıkları tarihte emekli olabilecek. Kamuoyunda oluşan ‘EYT’liye kademeli emeklilik’ söylemlerinin nedeni de işte tam bu.

 

Ssk’lı Bütün Kadınlarda Sigortalılık Süresi Tamamlandı
SSK’lı kadınlarda son sigortalılık süresi 8 Eylül 2019 tarihinde dolduğu için, yasa çıktığında bu şart kadınlar için aranmayacak. Erkeklerde ise bu şart 8 Eylül 2024 tarihinde tamamen ortadan kalkacak.

Reasonstoworkinit

Emekli Olmanın Anahtarı ‘Prim Günü’
Daha öncede bahsettiğimiz gibi EYT yasasına tabi olmak emeklilik için yeterli olmayacak. Sigortalılık süresi ve prim günü eksiği olan EYT’liler bunları tamamladıktan sonra başvurmaları halinde emeklilik hakkı kazanacak. Bu minvalde primi günü emekli olabilmek için yegane unsur olarak dikkat çekiyor.

Eyt’liye 3 Tabloda Emekli Yapacak Rakamlar
Milyonların en çok merak ettiği; emeklilik bekleyen SSK ve Bağ-Kur’luları hak sahibi yapacak, prim günü, sigortalılık süresi gibi şartları içeren tablolarla, ‘Eksik primi olanlar ne yapacak, EYT ile kısmi emeklilik nasıl olacak’ soruları geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu