GündemKöşe Yazıları

Faizi Ödeyenler Ne Olacak?

Faizi Ödeyenler Ne Olacak?

 

Kredi yurtlar kurumunun dört yıl içinde ödediği öğrenim kredisini ve eğitime katkı payını, kızımın öğrenim süresi bittikten hemen sonra faizi ile birlikte geri ödemeye başlamıştık. Geri ödemelerin tahsili ise bu iş için yetkilendirilen bankanın ATM’lerinden ya da şubelerinden yapılabiliyordu o zamanlar. Daha sonra internet üzerinden de işlem yapma kolaylığı getirildi. Ödeme yapmaya başladıktan yaklaşık bir yıl sonra yayımlanan resmi bir haber ile eğitime katkı payının geri ödemesi durduruldu. Ödeme işini ben üstlenmiştim ve borç konusunda hassas bir insan olduğum için yine de ATM’den kredi geri ödemesi ile ilgili işlem yaparken, “ne olur ne olmaz” diye, eğitime katkı payı geri ödeme seçeneğini de kontrol ediyordum. Nihayet ATM’den ve şubeden yaptığım kontroller sonucunda ikna olmuştum ve internet üzerinde sadece kredi geri ödemesini yapmaya devam ettim. Tam üç yıl üç ay sonra yine işlem yapma engeli ile karşılaştım ancak bu kez “borcunuz bulunmamaktadır” diye uyarı mesajı aldım. Sistemsel arıza sanıp araştırdım her zamanki gibi ancak net bir bilgiye ulaşamadım. Üstelik bankanın şubelerinden de işlem yapılamıyordu ve işin tuhafı ise konu hakkında kimsenin bilgi sahibi olmamasıydı. Hatta çevremde kime sorsam aynı durumda olduklarını ve öylece beklediklerini söylüyorlardı. Bunun üzerine KYK’nın merkezini aradım ve “henüz net bir bilgi yok” cevabını aldım. Bu arada internette konu ile ilgili cevaplanmamış bir hayli soru soru olduğunu da görüyordum. Haliyle resmi bir açıklama yapılacağını ya da bireysel bilgi mesajı geleceğini düşünerek beklemeye başladım.

Bekleme süresi uzadıkça uzadı ve bir gün yurt dışına çıkmaya hazırlanan kızım, onun adına vergi borcu göründüğünü söyledi. Şaşırdım ve inanamadım. Bilgi almak için vergi dairesine gittiğinde ise memurun uzun araştırması sonucu, öğrenim kredisi ile birlikte yeniden tahsiline ne zaman karar verildiği belli olmayan eğitime katkı payı geri ödeme tahsilatlarının, vergi dairelerine devredildiğini öğrendik. Üstelik geri ödeme kanalları engellendiği tarihten itibaren, zaten faizi ile ödediğimiz tutara gecikme faizi adı altında yeniden faiz eklenmiş ve asıl ödememiz gereken borç üç katına çıkmış. KYK ile görüşmelerimiz yine sonuç vermedi elbette. Borçluların haberi olmadan yapılan bu haksız uygulama karşısında borç yükümüz daha fazla artmasın diye tahakkuk ettirilen borcun tamamını mecburen ödedik.

Birkaç gün önce KYK faiz borçlarının tamamen silineceği ile ilgili haberi görünce, “daha önce faizi ödeyenler ne olacak” diye bir araştırma yaptım ancak bu konunun henüz bir karara bağlanmadığını öğrendim. Haberin sevindirici olmasına karşın, bizim ve bizim gibi ödemesini mecburen yapanlar adına da üzüldüm açıkçası. Tamamen haksız bir uygulamaya maruz kalan biz ve diğerleri adına bu konuya da adil bir çözümün getirileceğini umuyor ve bekliyorum.

 

Demet TOK

Köşe Yazarı

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu