Dünyadan HaberlerGörüntülü HaberlerGündem

Film ve dizilerin aksesuarları Balıkesirli antikacılardan

Balıkesir’li antikacılar, tarihi dizi ve filmlerde kullanılan giysi ve aksesuarların tedarikçisi oldu. Yurtiçi ve yurtdışında çekilen Osmanlı, 1. ve 2. Dünya Savaşları ile o dönemi konu alan filmlerde kullanılan aksesuarlar Balıkesir Antikayı Sevenler El Sanatları Kültür ve Yaşatma Derneği (BASDER) üyelerinden temin ediliyor.


Balıkesir Antikayı Sevenler El Sanatları Kültür ve Yaşatma Derneği (BASDER) Başkanı Nihat Yeşil, ünlü dönem dizilerinde kullanılan eşyaların büyük bölümünün Balıkesir’den alındığını söyledi. Son yıllarda Osmanlı, kurtuluş ve dünya savaşı temalı film ve dizilerin revaçta olduğunu söyleyen Yeşil, Anadolu kenti olan Balıkesir’de bu dönemlere ait antikaların daha fazla olduğunu belirtti. Bu tür antika eşyaların iyi korunmuş olması gerektiğini de ifade eden Yeşil, kendilerinden alınan ya da kiralanan eşyaların özellikle Avrupa, Asya ve Ortadoğu’da çekilen film ve dizilerde de aksesuar olarak kullanıldığını anlattı.

KANUNİNİN KEMERİ BALIKESİR’DEN GİTTİ

Dernek çalışmalarının 2016 yılında başladığını söyleyen Yeşil, amaçlarının dernek üyeleri arasında birliktelik ve yardımlaşmayı sağlamak olduğunu belirtti. Antikacıların işlerine merak ve hobi olarak başladığını daha sonra ise tutkuya dönüştüğünü ifade eden Yeşil, “Balıkesir’de 80’e yakın antikacı arkadaşımız var. Osmanlı döneminden itibaren kalan ürünleri topluyoruz. Arkadaşlarımız da o dönemlerden kalma çok sayıda eşya var. Bunlarda hala kullanılabilen eşyalar. Mesela dönem dizilerinden olan Muhteşem Yüzyılda kullanılan bir kemer vardı gümüş olan. Dizide padişahın taktığı bu kemeri ben vermiştim. Onun dışında Tatar Ramazan dizisinde kullanılan gelin çantası verdim. Tarihi dizilere daha çok gelinlik ve elbiseler verdik. Arkadaşlarımız bunun gibi bu konuda çok sayıda ürünler verdiler.” dedi.

KIYAFETLER, TAKILAR VE AKSESUARLAR TERCİH EDİLİYOR

Dizi yapımcıları, yönetmenler veya aracıların kendileriyle iletişime geçtiklerini söyleyen BASDER Başkanı Nihat Yeşil, bu tür tarihi diziler revaçta olduğu için ürünlerinin değerlerinin de arttığını belirtti. İstanbul’un antikacılarının ve koleksiyoncularının da Balıkesir gibi Anadolu kentlerini tercih ettiğini söyleyen Yeşil şöyle konuştu:

“Balıkesir gibi Anadolu kentlerindeki antikalar genelde yerel ürünlerdir. Türk kültürünü daha fazla yansıtır. Bizde sadece dizi ve film yapımcıları değil koleksiyoner ve antikacılarda alıyor. Yabancı turistlerinde bizim ürünlerimize ilgisi var. Bez ve tekstil ürünleri çok rağbet görüyor. El emeği göz nuru dediğimiz ürünler alınıyor. Satma taraftarı değiliz ama antikacılık dipsiz kuyu gibi. Ekonomik gücümüz yettiği oranda elimizde ürün tutabiliyoruz. Satma taraftarı değilim, onları seyretmek zevk veriyor bize. Ama mecburiyetten satıyoruz. Ünlü bir koleksiyoner de bana bu işin dipsiz kuyu olduğunu söylemişti”

Dernek üyesi antikacı Yalçın Güçlü’de genelde 1. ve 2. Dünya Savaşı’ndan kalma eşyaları topladığını söyledi. Kendisinden de bir çok film ve dizi için gaz maskeleri, cephane kutuları alındığını belirten Yalçın, doksanlarda geçen bir dizi içinde o dönemlere ait gazoz şişeleri temin ettiğini ifade etti. Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Elimde dolaylı eski grunding tv
    Filips eski radyo
    Eski siyah tlf.Çevirmeli CB. Gibi var iletişim no.0532 372 80 04

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu