GündemKöşe Yazıları

Fincan Kek

Fincan Kek

           “NAR TADINDA BEREKET ÖYKÜLERİ (Timaş Yayınları)” kitabının en sonundaki ‘Narlı Tarifler’ başlıklı bölümden ara sıra leziz tatlar paylaşıyorum. Yabancı kültürde ‘cupcake’ dediğimiz yani ‘fincan kek’, fincan tatlıları ne kadar da pratik bir ikramlık. Bardakta, fincanda, güveçte keki sever misiniz? Kimi hanımlar da fincan tatlılarını tencerede pişirir yahut sütlaç tatlılarını toprak güveç takımlarına koyup fırınlarlar. Tatlının ardından sütlacın tadından dolayı tüm parmaklarını yalayan beylere de tebessümle rastlarsınız.

2020 yılında tüm dünyayı etkileyen yeni tip virüs olan Covid-19 salgını dönemindeki sokağa çıkma yasağında mutfağımı yeniden keşfedip enfes damak tatları yaratarak o süreçte yeni kitaplarımı bile yazdım. Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Çorumlu kursiyerimin zeytinlik arsasındaki kumkuat/kamkat, turunç, misket limonu, portakal, mandalina ve limonları sağlıklı olmak için vaktinde tüketip kümesteki ördeklerin yumurtalarını ve ağaçtaki mevsimlik meyveleri de tatlılarımda değerlendirmiştim. Misket limonlarını nişasta unu ve evdeki malzemelerle pişirip fincan tatlıları yapmıştım. Görünüşleri gibi tatları da şahane lezzette olmuştu. Öğretmen arkadaşım Nilay’da bir hafta sonu yasağında konuk olunca da sosyal mesafemizi koruyarak beraber cam bardakta meyveli lokum hazırlamıştık. Bir fincan kahvenin nasıl ki kırk yıllık hatırı varsa fincan kekin, fincanda turunçların, bardakta meyveli lokumun da muhabbetli hatıraları vardır.

Sonbahar ve kış mevsimlerinin, aşure ayının bereketli meyvesi olan nar ile güzellikler aktarayım sizlere. Okuyup bitirdiğim öykü kitabındaki narlı fincan kekinin tarifini aynen aktarıyorum. Tatlı, çörek, börek, ekmek, ev yapımı içecek, dondurma tariflerinin bulunduğu kendi mutfak defterimize buyurun bu tarifi de iliştiriverin.

 

NARLI CUPCAKE

 

Malzemeler:

 

4 yumurta

1 su bardağı toz şeker

100 ml ayçiçeği yağı

50 ml tereyağı

1 su bardağı nar suyu

2 su bardağı un

2 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

 

 

Üzeri İçin:

 

Yarım kutu labne peyniri

1 paket kremşanti

2 çay bardağı süt

 

Süslemek İçin:

 

Yarım su bardağı nar tanesi

 

 

Hazırlanışı:

 

         “Sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz keyifli anların en güzel lezzetleri cupcakeler… Fırını 170 dereceye ayarlayın. Hamur için gerekli tüm malzemeyi geniş bir karıştırma kabında mikserle çırpın. Hamuru yağlanmış cupcake kalıplarına paylaştırın. Kalıpları yarısına kadar doldurun. Yaklaşık 35 dakika pişirin. Bir kapta labne peyniri, kremşanti ve sütü çırpın. Karışımı sıkma torbasına doldurup ılıyan keklerin üzerine sıkın. Nar taneleriyle süsleyip servis yapın.”

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu