Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlıkYaşam

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Dünyadaki tüm dermatologların hemfikir olduğu bir cilt sağlığı önerisi varsa o da cildi yaz-kış güneşten korumaktır. Güneşin zararlı UV ışınları hücresel bir seviyede hasara yol açarak erken yaşlanma belirtilerinden cilt kanserine kadar istenmeyen birçok sağlık duruma sebep olmaktadır. Tüm yaşamın kaynağı olan güneşe uzun süre, direkt ve korunmasız şekilde maruz kaldığımızda sağlığımız ve güzelliğimiz yavaş yavaş aşağıya çekilmektedir.

Güneş yanığı nasıl geçer?

Cilde rengini veren melanin pigmenti aynı zamanda cildin güneşin zararlı ışınlarından da korunmasına yardımcı olur. Cildin renginin koyulaşması -kızarmak veya bronzlaşmak- aslında cildin kendini güneşten korumasının da bir yoludur. Nitekim bu tek başına yeterli bir korunma sağlamaz. Hepimizin -cildimizin rengi veya yanıp yanmadığı fark etmeksizin- cildini aktif olarak güneşten korumasıgereklidir. Koruyamadığı ve güneş yanığı olduğu zamanlarda ise cildin onarım sürecini desteklemek önem taşır. Bunun için aşağıdaki önerileri güneş yanığı oluştuğu anda takip etmeye başlayabiliriz.

1. Üzerini örtün ve havalandırın

Güneş yanığının oluştuğu bölgeleri daha fazla hasardan korumak birinci adımdır. Bunun için en ideali hemen gölgeye geçmek veya güneş yanığı olan bölgeleri tercihen beyaz veya açık renk bir kumaş ile örtmektir.

İkinci olarak bu hassas bölgenin sert ve sıkı kumaşlar ile daha fazla tahriş olmaması için bol ve havadar giysiler giymek gerekir. Bu aynı zamanda cildin hava almasını, soğumasını ve kendini onarmaya başlayabilmesini sağlar.

2. Cildi soğutun

Güneş yanığının ilk semptomu keskin bir yanmadır. Bu yanmayı dindirmek ve cildi soğutmak için soğuk bir duş almak en iyi yoldur. Fazla tuz veya klorun da yıkanmasını sağlayan soğuk duş cildi soğuturken temizler. Eğer hemen duş alınamıyorsa cilt soğuk su ile ıslatılmış bir havlu kompresi ile soğutulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken cilde direkt olarak buz uygulamamak ve soğuk kompresi 15-20 dakikadan uzun tutmamaktır. Nitekim her ikisi de güneş yanığının üzerine bir de soğuk yanığının yaşanmasına neden olabilir.

3. İbuprofen veya bir türevini alın

Ağrı kesiciler güneşin neden olduğu yüksek enflamasyonun düşürülmesine yardımcı olarak yanığın semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. İçerisinde ibuprofen bulunan bir ağrı kesiciyi çok zaman geçmeden almak kızarıklığı, ağrıyı, şişliği ve yorgunluğu dindirebilir. Ağrı kesici kullanımına 48 saat içerisinde ihtiyaca göre devam edilebilir. Bundan daha fazlası için bir sağlık uzmanına danışılması önem taşır.

4. Cildi nemlendirin

Cildin güneşten aşınan nem bariyerini onarmak güneş yanığı tedavisi için çok önemlidir çünkü neme doymuş bir cilt, güneş yanığı gibi çevresel travmaları daha kolay iyileştirir. Bu noktada cildi hem onaran hem de güneşin zararlı ışınlarını tersine çevirmeye yardımcı olan etken maddeleri bakım rutinine eklemek gerekir.

Bunlardan ilki antioksidanlardır. Hücresel seviyede UV ışını hasarı ile savaşan C ve E vitamini gibi antioksidanlar güneş hasarının zararlı etkilerini de dengeleyebilir.

5. İçten dışa nemlenin

Güneş yanıkları cildi rahatsız ettiği kadar bedenin de iç dengesini bozar. Cildin fazla ısınması bedenin termoregülasyonunu sağlamakta zorlanmasına yol açar ve bölgeyi soğutmak için ciddi bir su kaybı yaşanır. Bu da güneş yanıklarının neden beraberinde bedensel yorgunluk getirdiğinin de bir açıklamasıdır. Beden kendini onarabilmek için enerjisini farklı yerlere yönlendirir. Bu süreçte bol su içmek, içerisinde bol miktarda su bulunan sebzeler ve meyveler tüketmek iç dengenin yeniden sağlanması için çok önemlidir.

 

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

www.gazetemerhaba.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu