GündemKöşe Yazıları

Her Zaman Beni Ürküten Bir Ağrı: Kasık Ağrısı Neden Olur?

Her Zaman Beni Ürküten Bir Ağrı: Kasık Ağrısı Neden Olur?

 

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Çok insanın yaşadığı bir sıkıntıdır kasık ağrısı. Bu şikayeti olan hastalar pek çok branşa başvuru yapar. Hata ilk başlarda hastalar hangi bölüme gideceğini bilemezler. Tabii bu konuda çok haksızda sayılmazlar. Çünkü kasık ağrısına pek çok hastalık yol açabilir. İşte bu hafta sizlere kasık ağrılarının nedenlerden bahsetmek istedim.

Aslında kasık ağrısı nedeniyle bana da pek çok hasta başvuruyor. Ve inanın bu hasta gurubu gelince ben de strese girmiyorum değil. Çünkü dediğim gibi pek çok neden buna yol açabildiği için çok titiz olarak ayırıcı tanıyı yapmak gerekiyor. Öncelikle nedenler arasında benim kendi alanım olan kas-eklem ağrılarından bahsetmek istiyorum.

İlk sırada kalça eklem problemlerini saymak gerekir sanırım. Özellikle kalçanın beslenememesi sonucunda oluşan avasküler nekroz hastalığı listenin ilk sırasında yer alır. Yine kalça kireçlenmesi, kalça ekleminin koruyucu yastıkları olan bursaların iltahabı, kalçayı tutan bazı iltahaplı romatizma tipleri ve elbette sık nedenlerden biri olan kalça ekleminin kaslarının iltahabı da kasık ağrısı yapabilmektedir. Kaslar demişken kasların zorlanması ve gerilmesi de kasıkta ağrıya özellikle de hareketle olan kasık ağrısına yol açabilir. Bir diğer kasık ağrısı yapan sorun ise bel ağrılarıdır. Özellikle üst seviyelerde yer alan bel fıtıkları kasığa yayılan ağrı yaparak hastayı sıkıntıya sokabilir. Be ve kuyruk sokumun birleştiği bölge olan sakroiliak eklem sorunları da sıklıkla kasık ağrısıyla kendini gösterir. Özellikle bu eklemi tutan iltahaplı eklem romatizmaları bazen kendini ilk olarak kasık ağrısıyla gösterir.

Tabii ki kas-iskelet sistemi dışında da kasık ağrısı yapan pek çok neden vardır.  Bunlar arasında erkekler için testis problemleri, yine tüm hastalar için böbrek taşları, kasık fıtığı, bazı tümör tipleri, sinir sıkışmaları ve özellikle kadınların sık karşılaştığı bir sorun olan idrar yolu enfeksiyonlarını sayabilirim.

Herkese sağlıklı, güzel bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu