Dünyadan Haberler

Husi Hedeflerine Karşı ABD ve İngiltere’den Ortak Operasyon

ABD ve İngiltere'den Yemen'de hava saldırısı: Husi hedefleri vuruldu.

Husi Hedeflerine Karşı ABD ve İngiltere’den Ortak Operasyon

ABD ve İngiltere, Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırıları önlemek amacıyla Yemen’deki İran destekli Husi hedeflerine hava saldırısı düzenledi. Amerikan Başkanı Biden, bu saldırılara yanıt olarak ABD ordusunun, İngiltere ile birlikte diğer ülkelerin de destek verdiği bir operasyon gerçekleştirdiğini açıkladı. Saldırılarda Husi isyancıların kullandığı bazı hedeflerin vurulduğu belirtilirken, bu adımın Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarına misilleme olarak atıldığı vurgulandı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. Öte yandan, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da yazılı açıklama yaparak, Husilerin Kızıldeniz’deki ticaret gemilerine yönelik saldırılarına karşı sınırlı, gerekli ve orantılı bir müdahalede bulunduklarını ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Saldırıya uluslararası toplumun defalarca uyarılara rağmen Husilerin devam ettiği belirtilerek, bu eylemlerin denizde seyrüsefer özgürlüğünü riske attığı ve Yemen’deki insani krizi daha da kötüleştirdiği kaydedildi. Suudi Arabistan ise yaşanan askeri operasyonları ve Yemen’deki hava saldırılarını endişeyle takip ettiklerini belirterek taraflara itidal çağrısında bulundu.

KIZILDENİZ’DE YAŞANANLAR

Son dönemde Husilerin, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik eylemlerde bulunması, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı almasına neden olmuştu. Pentagon, bu saldırılara yanıt olarak 6 Aralık 2023’te Yemen’deki Husi güçlerine karşı uluslararası bir “Deniz Görev Gücü” kurulması için çalışmalara başlamış, 18 Aralık’ta da “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu bir misyon oluşturulmuştu. Bu gelişmeler, küresel ekonomide yeni bir tedarik zinciri krizinin başlamasına ilişkin endişelere yol açmıştı.

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu