Köşe Yazıları

İklim Krizi Nedeniyle Günde 20 Bin Çocuk Evinden Oluyor!

İklim krizi kaynaklı aşırı hava olayları günbegün etkisini artırmaya devam ediyor. Bunun maddi ve manevi birçok hasara da yol açtığı ortada. Yerinden olma veya yerinden edilme de bu hasarların başında geliyor.

2016-2021 yılları arasında aşırı hava koşulları nedeniyle evlerinden olan diğer bir tabirle yerinden edilen 134 milyon insanın yaklaşık üçte biri yani 43 milyonu çocuklardan oluşuyor.

UNICEF‘in geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporuna göre son altı yılda hava koşullarından kaynaklanan felaketler nedeniyle 43.1 milyon çocuk ülke içinde yerinden edildi. Bu da günde yaklaşık 20 bin çocuğun yerinden edilmesine eşdeğerdir. Kaydedilen yerinden edilmelerin neredeyse tamamı (yüzde 95’i) sel ve fırtınalardan kaynaklandı. 2016 ile 2021 yılları arasında sel nedeniyle 19.7 milyon çocuk ve fırtına nedeniyle 21.2 milyon çocuk yerinden edildi.

Nehir taşkınları, siklonik rüzgar ve fırtınalar nedeniyle oluşan sellerden kaynaklanan riskleri dikkate alarak hazırlanan rapor, gelecekte çocukların yerinden edilmesine en çok sebep olacak tehlike olarak ilk sıraya nehir taşkınlarını koyuyor. Her yıl ortalama 3.2 milyon çocuk nehir taşkınları yüzünden yerinden edilmektedir. Bu, önümüzdeki 30 yıl içinde neredeyse 96 milyon kişinin yerinden edilmesi anlamına geliyor. Siklonik rüzgârlar ise önümüzdeki 30 yıl içinde 10.3 milyondan fazla çocuğun yerinden edilmesine neden olma potansiyeliyle ikinci sırada. Fırtına dalgaları bu periyotta 7.2 milyon çocuğun yerinden edilmesine neden olacak.

Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Filipinler ve Çin ise büyük nüfusları göz önüne alındığında, tüm tehlikelerin (nehir taşkınları, kasırgalar ve fırtına dalgaları) birleşimi nedeniyle gelecekte çocukların yerinden edilmesinin en fazla yaşanacağı beş ülke olarak raporda yer alıyor. Ancak göreceli olarak Britanya Virjin Adaları, Bahamalar ve Antigua ve Barbuda, afet nedeniyle çocuk nüfusunun yerinden edilmeden en çok etkileneceği ülkeler olabilir.

Rapor, gelecekte yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olan çocuklar ve gençlere yönelik sonuçları iyileştirmek amacıyla hükümetleri, bağışçıları, kalkınma ortaklarını ve özel sektörü şu önlemleri almaya davet ediyor:

1– Eğitim, sağlık, sosyal koruma ve çocuk koruma hizmetleri de dahil olmak üzere çocuklar açısından kritik hizmetlerin, halihazırda yerinden edilmiş olanlar da dahil olmak üzere şoklara duyarlı, taşınabilir ve kapsayıcı olmasını sağlayarak çocukları ve gençleri iklim değişikliğinin ve yerinden edilmenin etkilerinden KORUYUN.

2- Çocukları ve gençleri, uyum sağlama kapasitelerini ve dayanıklılıklarını geliştirerek ve katılımlarını sağlayarak iklimi değişen bir dünyada yaşamaya HAZIRLAYIN.

3- İklim, insani yardım ve kalkınma politikası, eylem ve yatırımlarda halihazırda evlerinden edilmiş olanlar da dahil olmak üzere çocuklara ve gençlere ÖNCELİK VERİN.

Mikrodalga Fırınlarda Isıtılan Plastik Kaplar Nanoplastik Yayıyor//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu