Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

İlklerin Adamı: Nikola Tesla Kimdir?

Hem bilime, hem de evlerdeki günlük hayata damga vurmuş bir isim ile karşınızdayız! İşte karşınızda İlklerin adamı: Nikola Tesla. Peki Nikola Tesla Kimdir?

 

İlklerin Adamı: Nikola Tesla Kimdir?

İlklerin Adamı: Nikola Tesla Kimdir? Tesla, Sırp asıllı Amerikalı mucit ve bilim insanıdır. Elektriğe ve elektromanyetizmaya doğuştan gelen yatkınlığıyla yaşadığı dönemde hem bilime, hem de evlerdeki günlük hayata damga vurmuş bir isim. Tesla’nın icat ettiği birçok buluş ve geliştirdiği birçok prensip günümüzde halen kullanılmakta.

10 Temmuz 1856’da

Avusturya İmparatorluğu sınırları içindeki Smiljan köyünde doğan Nikola Tesla, dalgalı bir eğitim dönemi geçirdi. Papaz olan ve oğlunun da bir papaz olmasını isteyen babasının istekleri aksine… Nikola Tesla Avusturya İmparatorluğu içindeki farklı şehirlerde farklı okullara gitti, farklı üniversitelerde ders aldı ve farklı işlerde çalıştı. Bu yıllarda elde ettiği teknik bilgiler ve iş deneyimi, ileriki yıllarda kariyerine, daha da önemlisi hayallerine yön verecekti.

İlklerin Adamı: Nikola Tesla Kimdir?

Alternatif Akım

1884’te New York’a taşınan ve çalışmalarına burada devam etti. Ayrıca bu sırada Edison’la çalışmaya başladı, fakat Edison’un Tesla’nın alternatif akım sistemlerine ilişkin buluşlarına mesafeli durmasıyla iki bilim insanı çok geçmeden yollarını ayırdı. Edison’dan önce ABD’de hiçbir evde elektrik yoktu. Dolayısıyla elektriğin evlere girmesi, Edison’un geliştirdiği doğru akım sistemiyle mümkün olmuştu. Ayrıca Edison ekonomik kaygılardan dolayı bu sistemi değiştirmek istemiyordu.

Tesla, yeni çeşit elektrik motorları ve jeneratörleri üzerinde çalışmaya başladı. Çok geçmeden alternatif akım sistemini geliştirdi. Tesla’nın geliştirdiği üç fazlı alternatif akım indüksiyon motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye, doğru akıma göre çok daha başarılı bir şekilde çeviriyordu. Ayrıca alternatif akım daha yüksek voltaj üretmeyi mümkün kılmaktadır. Elektriğin çok daha uzağa, çok daha ucuz bir şekilde taşınmasını mümkün kılıyordu.

Kablosuz Enerji

Tesla çalışmalarını daha sonra kablosuz enerji üzerine yoğunlaştırdı. 1891’de patentini aldığı Tesla bobini ile kısa mesafede enerjiyi kablosuz şekilde taşımayı başardı. Temelinde yükseltici bir transformatör olan Tesla bobini, çok çok yüksek gerilimler elde etmeyi mümkün kıldı. Tesla, kendi adını verdiği bu indükleme bobinlerini elektrikle aydınlanma, yüksek frekanslı alternatif akım ve özellikle kablosuz elektrik iletimi gibi alanlardaki deneylerinde kullandı.

İlklerin Adamı: Nikola Tesla Kimdir?

Enerji Silahı veya “Ölüm Işını”

Tesla’nın son büyük projesi ise askeri amaçlar için kullanılabilen oldukça güçlü bir silah olmuştur. Nikola Tesla, yoğunlaştırılmış ve sıkıştırılmış bir elektrik ışınını çok uzaklardaki hedeflere yöneltebilecek bir elektrik silahı olarak özetlenebilecek silahını 1934’te kamuoyuna açıklamıştır.

Projesinin tamamlanmak üzere olduğunu, sadece birkaç detayın deney aşamasında kaldığını ve bu savunma silahının dünya barışına olanak tanıyabileceğini savunan Tesla’ya göre bu silah 300 kilometre mesafeden orduları durdurabilecek, uçaklar böylece bir silah olmaktan çıkacak ve ülkelerin sınırları askeri yöntemlerle aşılamayacaktı.

Bu buluşun anlatıldığı 1934 tarihli New York Herald Tribune gazetesi kendisinden, “Tesla’nın buluşları onun ‘elektrik çağının babası’ sıfatını Edison’dan, Steinmetz’den veya herhangi bir kişiden daha çok hak ettiğini kanıtlıyor. Buluşunu yaptığı 700 patenti bulunmaktadır. Ayrıca bunlardan birkaç tanesi bile bir çağı kapatıp yenisini açmaya yetecek niteliktedir. Fakat artık tekrar tekrar çılgın damgası yemekten kurtulamıyor,” şeklinde bahsedilmektedir.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu