GündemKöşe YazılarıNursima AKYÜREK
Trend

İnternette Tüketici Davranışları

Bu yazımda sizlere bunlardan kısaca bahsedeceğim. Öncelikli olarak internet kullanıcılarının internete giriş amaçları, internette hangi davranışları sergiledikleri gibi konular, pazarlama iletişimine temel oluşturmalıdır.

İnternette Tüketici Davranışları: Yeni yazım internette tüketici davranışları ile karşınızdayım. İnternetin değiştirdiği pazarlama uygulamalarının ve ticari alışkanlıkların temelinde değişen etkenlerin çoğu aslında tüketici davranışları olabiliyor.

 

İnternette Tüketici Davranışları

Bu yazımda sizlere bunlardan kısaca bahsedeceğim. Öncelikli olarak internet kullanıcılarının internete giriş amaçları, internette hangi davranışları sergiledikleri gibi konular, pazarlama iletişimine temel oluşturmalıdır. Her ne kadar internet fiziksel dünyanın bir uzantısı ya da yansıması olarak görülse de, günümüzde tıpkı insanların siyasal davranışları/alanları, sosyal davranışları/alanları olduğu gibi sanal davranışları/alanları da ayrı bir inceleme nesnesi olarak karşımızda durmaktadır.

İnternette Tüketici Davranışları

İnternet 1976 yılında İngiltere Kraliçesinin ilk e-maili göndermesinden bu yana hızla popüler hale gelmiştir (http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/55696.asp). Kişilerin sosyal hayatında önemli bir deneyim değişikliğine sebep olan internet, toplum yapısını da önemli ölçüde etkiledi.

Bilgiye ulaşmak ya da paylaşmak, herhangi bir ürünü satın almak ya da satmak, televizyon izlemek, arkadaşlarla buluşmak ya da arkadaş ortamını genişletmek, eğlence, siyasi etkinlik (Correa vd., 2010; 247) gibi pek çok alanda kullanılan internet, bizim dışımızda olan dünya ile kurduğumuz bir köprü görevi görmektedir. Zaman ve mekan kavramının sınırlarını kaldıran internet, bilgi alışverişinin önündeki engelleri de büyük ölçüde kaldırdı. Belirtilen özellikleri, internete sahip olma isteğini perçinlemekte. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de internete erişim ve kullanımda hızlı bir yükseliş söz konusu.

Geçmişte olduğu gibi, kuruluşların gidecekleri yolu anlamaları için, öncelikli olarak insanların fiziki ve duygusal ihtiyaçlarını, beklentilerini anlamaları gerekiyor. Teknoloji gelişse de, insanların pekçok temel ihtiyacı aynı kalıyor. İnternetteki etkinliğe bakıldığında, insanların inşaların küresel olarak altı temel ihtiyaç etrafında toplandığını ifade etmek mümkündür (Karahasan, 201278 – 81): İnternet ve Sosyal Araştırmalar dersimin argümanlarında kullandığımız bilgilerden birkaçını da sizlere sıraladım

Bilgi sahibi olmak: Günümüzde, insanlığın tarihte hiç olmadığı kadar bilgiye ulaşma şansı bulunmaktadır. Yaşamın her alanında akla gelen tüm sorular için internete başvurulmaktadır.

İnternette Tüketici Davranışları

2.Alışveriş yapmak:

Alışveriş işlemleri hızla internet ortamına taşınmakta, 7 gün 24 saat açık olan sanal mağazalar hızla yaygınlaşmakta. İnternetin ilk yıllarında karşılaşılan dağıtım, depolama, ödeme ve güvenlik gibi temel konulardaki sorunlar hızla aşılmaktadır. Alt yapı yatırımları sayesinde, teslim sistemleri gelişiyor. Kargo işlemleri çabuk ve sorunsuz yapılabilir hale geliyor. Bankalar, finans kuruluşları ve perakendeciler el ele vererek, ödemelerle ilgili sahtekarlıklara karşı önlemler alıyorlar. E-ticaret gerçek anlamda doğrudan pazarlama yapma imkanı sunuyor. Perakende dünyası bu avantajı değerlendirebilmek için derinlikli veri analizine olanak sağlayacak sistemler geliştirmenin yollarını arıyor. Kuruluşlar, müşterilerinin internetteki ayakizlerini daha derinlikli takip etmeye çalışıyor, böylece kişiye özel teklif sunma kapasitelerini geliştiriyorlar. Ayrıca çok kanallı hizmet modelleriyle, müşterilerine diledikleri gibi alışveriş yapma imkanı sunuyorlar. Kurumların kurumlarla, bireylerin bireylerle, şirketlerin tüketicilerle ticaret yapabileceği, eski ve yeni her tür ürünü alıp satabilecekleri pek çok model ortaya çıkıyor.

İnternette Tüketici Davranışları

3.Kendine benzeyen kişilerle birlikte olmak: İnternetteki sosyal ağlar bir anlamda insanların sosyalleşme serüvenini sürdürüyor. Modern insanlar da ataları gibi deneyimlerini çevrelerindeki kişilere anlatmak ve sahip olduklarını göstermek istiyorlar. İnternet ortamında, tüm sosyal ilişkilerin birebir yansıdığı alanlar mevcut. İnsanlar kendilerine benzeyen insanlarla birlikte olabilecekleri kümeler içine giriyor, birbirlerine destek oluyor, hayatlarını paylaşıyorlar. Böylece ortak ilgi alanları ve ihtiyaçlar çerçevesinde topluluklar oluşuyor.

4.Yayıncılık yaparak sesini duyurmak: Geçmişte duygu, düşünce ve inançlarını geniş kitlelere ulaştırmak isteyenlerin pek fazla şansı yoktu. Güç, yayıncıların elindeydi. Yazar olabilmek için yayınevlerindeki editörlerin listesine girebilmek ve satış noktalarını kontrol eden dağıtım şirketlerinin desteğini almak gerekiyordu. Habercilik, televizyon kanallarının, gazete ve radyo sahiplerinin tekelindeydi. Bu mecralarda yer almanın tek yolu, programları hazırlayanların dikkatini çekmekti. İnternet bu yapıyı da kitlelerin lehine olacak şekilde değiştirdi. Bağlantı hızının artması ve dijital sosyal paylaşımın kolaylaşmasıyla, görüntülü dosyaların hazırlanması, yüklenmesi ve paylaşımı kolaylaştı. Artık sesini duyurmak isteyen ve görüşlerini ifade etmek isteyen herkes sanal evrenin bir köşesinde yer alıyor.

5.Oyun ve eğlence arkadaşı bulmak: İnternet sınırsız oyun imkanı sunan alt yapısıyla, kısa sürede tüm yaş gruplarının oyun alanı haline gelmeyi başardı. Cep telefonu ve tablet bilgisayarlar oyun aplikasyonlarıyla dolu. Tavla, satranç gibi geleneksel oyunların yanısıra, secondlife, World of warcraft gibi pek çok oyun internette eğilence amaçlı yer alıyor.

6.Tavsiye almak, görüş ve değerlendirmeler paylaşmak: İnternetin kalabalık ortamında yoğun bir rekabet söz konusu. Kullanıcılar, seçenekler arasında kendilerini kaybolmuş hissedebiliyorlar. Zamanlarını ve paralarını daha verimli kullanabilmek için, başkalarının deneyimlerinden ders çıkartmaya hazırlar. Satın alacakları ürünler hakkında yazılanları, değerlendirmeleri, puanları okuyorlar. Kararlarını verirken tanımasalar bile diğer kullanıcılardan etkilendiklerini dile getiriyorlar. Tüketicilerin pazarlama mesajlarına ve reklamlara tepki verdiği, şirketlere değil dostlarına güvendiği bir ortamda kullanıcı değerlendirmeleri hayati önem taşıyor. İnternetteki yazılar, paylaşılan yorumlar kolayca yok olmuyor. İnsanlar kendi aralarında konuşup. Birbirlerine yaşadıklarını anlattıkça, pazarlamanın işi gittikçe zorlaşıyor. Hayatı anlaması ve uyum sağlayabilmesi için pazarlamaya yeni sorular, yeni ilişkiler ve yeni diyaloglar gerekiyor.

İnternette kullanıcılar temelde yukarıda yer alan sebepler çerçevesinde interneti kullanmakta, sanal uzamda var olmaktadırlar. Bahsedilen amaçların farkında olmak markaları bu amaçları gözeterek hareket etmek ve pazarlama başarılarını bu amaçlara yaslamak zorunda bırakmaktadır. İnternette kullanıcıların var olma amaçlarının bir sonraki adımı, onları içerik üretme ve yayma, etkileşim noktasındaki bir sınıflandırmaya bırakmaktadır.

Sosyal medyada yapılan harcamalar ise tabi ki bambaşka bir boyut. Artık hepimiz sosyal medyanın bir parçasıyız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu