GündemGörüntülü HaberlerÖzel Haberler

İŞGÖREN OTO ELEKTRİK “FAR AYARI ÖNEMLİ”

Ahmet İşgören: ‘’İşgören oto elektrik işletmecisiyim. Balıkesir Sanayi Sitesinde oto elektrikçi olarak işe başladım. 12 yaşımdan buyana Sanayide bu işin içindeyim. Şuan yaşım 50 hala bu mesleğin içinde işimi severek yapıyorum” dedi.


Elektrik denilince ve far denilince, aracın farları çok önemli kısa ve uzun yollarda kullanımları için. Farın ayarı düzgün olmadıktan sonra kaza riski kesinlikle çoğalacaktır. Son sistem araçların kendi sistemlerinden kaynaklanan aracın farlarının açık olması daha iyi olur kaza riski azalır. Çıraklarda bir sıkıntı yok ama ortada çırak yok. Şu anda okullardan kaynaklanan bir durumdan dolayı çırak yetişmiyor diye düşünüyorum” dedi. En önemlisi araçlarda far, farları düzgün olduktan sonra arka fren lambaları, sinyallerde düzgün olduktan sonra o araç yolda her zaman yararlıdır. Toplam lamba sayısı araçtan araca değişiyor ”şeklinde konuştu.

Güvenli Seyahat Önemli

Yeni Sanayi Sitesi Cumhuriyet Caddesinde hizmet veren Ahmet İşgören, sanayide oto elektrik işi ile merkezi kilit, alarm, far ayarları, akü ve park sensörü işlerini tecrübe ile buluşturarak müşterilere sunduklarını söyledi. Oto elektrik Araçların elektrik ve elektronik aksamında meydana gelmiş tüm arızaları kalfalarımızla birlikte çözüyoruz. Titiz bir çalışma ile tespit ettiğimiz sorunları far ayarlarını test cihazlarımızla da onaylayarak ayarlama, bunun yanında akü ile ilgili bakım yenileme işlerini yapıyoruz. Müşterilerimizin güvenli seyahat etmeleri bizim için önemli. Bunun içinde araç bakımlarının, arızalarının bakım ve onarımları dikkate alınmalı. Sanayi işi ile tanışmam 12 yaşında çırak olarak Usta yanında işe girdim. Çıraklıktan ustalığa geçişim sürekli uygulama, araç arızalarını giderme, far ayarları herşeyi burada öğrendim. Şimdi ustalık dönemini yaşıyoruz. Bizden sonra gelecek genç neslin bu işi bizim kadar öğrenebilmeleri biraz güç. Çırak olarak gösterilen özen günümüzde eskisi kadar rağbet görmüyor. Boş zamanlarımızı iş öğrenerek geçirdik. Sanayi eskiyi iş gücü anlamında çok arıyor. Yenilenen teknoloji bizleri ne kadar sevindiriyor ve ayak uyduruyorsak iş gücünün azalması da bir o kadar üzüntü veriyor.

Oto Elektrik Arızaları Ve Onarımları, Far ayarı, Akü şarj ve satış, Marş ve şarj dinamosu tamir ve bakımı, Her türlü ampul değişimi, Tesisat tamiri ve yenileme, Merkezi kilit, Elektrikli cam sistemleri bakım ve onarımı, Rezistans arızaları, kaloriferin radyatör temizleme işinde özen ve güvenin adresi İşgören Oto Elekrik.

İŞGÖREN USTA DİYOR Kİ;

Far Ayarı

Farların kısa ve uzun huzme ışık akışlarının zaman zaman kontrol edilerek ayarlanması gerekir. Far ayarında daha ziyade fotosel esaslara göre çalışan özel cihazlar kullanılırsa da cihazsız pratik olarak da far ayarını yapmak mümkündür. Cihazla yapılan ayarlarda far ışığının şiddeti ile zemin ve araç doğrultusuna göre sapış durumları ölçülür. Herhangi bir anormal durum görüldüğünde yine cihazın yardımıyla kolayca normale getirilir.

Akü Nedir? Nasıl çalışır?

 

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza akü denir.Akünün görevi öncelikle ilk anda çalışabilmesi için marş motoruna elektrik akımı vermek, araç motoru çalışmadığı zamanlarda kullanılacak alıcılara akım göndermek ve motor çalışırken elektrik sisteminde voltaj ve amperaj dengelemesi yapmak böylece yüksek devirlerde alternatörün üreteceği voltaj bazen fazla yükselebileceğinden alıcıların zarar görmesini engellemektir. Bu durumda akü alternatörün oluşturduğu akımın bir kısmını üzerine alarak aşırı voltajın yükselmesini önler. Benzinli motorlarda kullanılan 12 voltluk akü, birbirine seri olarak bağlanmış altı adet 2 Voltluk hücreden meydana gelmiştir. Genellikle her eleman içerisinde, yine birbirlerine seri olarak bağlanmış 5 adet pozitif, 6 adet negatif yüklü plak vardır. Bu plaklar, kurşun-antimon alaşımlı ızgaraların üzerine, aktif maddelerin sıvanarak fırınlanmasından oluşur. Pozitif plaklar aktif madde olarak, kurşun dioksit içerir. Negatif plaklar aktif madde olarak, saf kurşun içerir. Plakların arasına, kısa devreyi önlemek için plakları izole eden separatörler/ayırıcılar yerleştirilir. Ayırıcılar, plaklar arasındaki kimyasal tepkimeyi engellemeyecek şekilde çok küçük gözenekleri bulunan maddelerden yapılır. Akünün içine sülfürik asitle saf su karışımı olan elektrolit konulur. Elemanlar arası seri olarak kurşun köprülerle bağlanmıştır.

Aküden Aküye bağlantı nasıl yapılır?

Aküden Aküye bağlantı (Jump –Start) için kullanacağınız akünün aynı amper olmasına dikkat edin.

Motoru ve de elektrik harcaması muhtemel her şeyi kapatın.

Öncelikle kablonun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline; daha sonra diğer ucunu dolu olan akünün terminaline bağlayın.

Daha sonra kablonun siyah ucunu dolu olan akünün (-) terminaline ve kablonun diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölüme bağlayın.

Kabloların egzoz, pervane gibi hareketli veya sıcak noktalara temas etmemesine dikkat edin.

Dolu akülü aracı çalıştırıp, daha sonra boş akülü aracı çalıştırın.

Araçlar çalıştıktan sonra boş akülü araçtan başlayarak; kabloları sökebilirsiniz. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu