Dünyadan Haberler

İsrail, sivil yerleşimcilere 6 saat içinde bölgeyi boşaltmaları için süre verdi.

İsrail, sivil yerleşimcilere 6 saat içinde bölgeyi boşaltmaları için süre verdi.

Dün akşam saatlerinde Filistinlilerin yerlerinden edilmiş konvoylarına İsrail tarafından yapılan saldırı sonrasında, bugün İsrail yönetimi, bölgeyi terk etme çağrısına yanıt veren sivillere 6 saatlik bir süre tanıdı. Saat 16:00’a kadar izin verilen yolları kullanacak olan sivillere zarar verilmeyeceği belirtildi. İsrail ile Hamas arasındaki 8. gün süren çatışmalar devam ediyor.

Filistin’in Gazze Şeridi’nde yerlerinden edilmiş vatandaşlara şehirlerini terk etmeleri için 24 saat süre veren İsrail, dün gece kara baskınlarına başladı. Bu sürecin ardından, İsrail yönetimi sivillere 16:00’a kadar güvenli geçiş izni verileceğini duyurdu.

Ancak 24 saatlik sürenin dolmasının ardından, İsrail hava kuvvetleri, Gazze’deki yerinden edilmiş Filistinlilerin konvoyuna hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıda en az 70 kişi hayatını kaybederken, 200’den fazla kişi yaralandı. Filistin resmi haber ajansı Wafa, bu saldırıyı “yeni bir katliam” olarak niteledi ve olay yerinde, yerinden edilen vatandaşların Gazze’nin güneyine ulaşmaya çalıştığı Salahaddin ve Reşid Caddelerinde 3 ayrı konvoyun hedef alındığını aktardı.

Saat 10:00’dan itibaren 6 saat boyunca sürecek olan “güvenli geçiş” izni ise İsrail yönetimi tarafından verildi.

İsrail savaş uçakları, konvoyları hedef almanın yanı sıra Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerini de gece boyunca bombalamaya devam etti. Cibaliye Mülteci Kampı, Beyt Lahye ve Nusayrat Mülteci Kampı gibi yoğun nüfusa sahip bölgelerdeki saldırılar sonucunda çok sayıda ölü ve yaralı rapor edildi.

Bu süreçte Gazze Şeridi’ne yapılan saldırılarda en az 1.799 kişi yaşamını yitirirken, 6.488 kişi de yaralandı. Ayrıca, İsrail yönetimi Gazze’ye su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı alarak bugünden itibaren interneti de tamamen kesme kararı aldı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” adıyla geniş çaplı bir operasyon başlatmış ve bu süreçte Gazze’den İsrail’e binlerce roket fırlatılmıştı. Aynı dönemde Filistinli silahlı gruplar, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmiş ve ardından İsrail topraklarına sızmayı denemişlerdi. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne onlarca savaş uçağıyla saldırı başlatmıştı.

Haber Merkezi

İlginizi Çekebilir: 28.9 Milyar Dolar Fiyatında Ek Vergi Şoku

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu