GündemTürkiye Gündemi

Kadına Yönelik Şiddet Kovid-19 Salgınında Arttı

Kadına Yönelik Şiddet Kovid-19 Salgınında Arttı

Kadına yönelik şiddet, sosyal kısıtlamaların uygulandığı ve ekonomik sıkıntıların yaşandığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde arttı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Kovid-19 ile mücadelenin beraberinde getirdiği kapanma tedbirleri, sosyal hizmetlere erişimin kısıtlanması, yeni ekonomik sıkıntıların baş göstermesi, kadınları şiddete karşı daha korunmasız kıldı.

BM Kadın Biriminin yayımladığı verilere göre, dünya genelinde 15 yaş üstü yaklaşık 736 milyon kadın (her üç kadından biri) hayatlarının bir döneminde şiddete maruz kaldı. Bu kadınların 640 milyondan fazlasına eşleri ya da eski eşleri şiddet uyguladı. Küresel olarak kadın cinayetlerinin yüzde 38’ini eşler ya da partnerler işledi.

Öte yandan araştırmalar, dünya genelinde şiddete uğrayan kadınların yüzde 40’ından daha azının bu konuda yardım alma talebinde bulunduğunu ve bu durumun kadınlarda, depresyon, kürtaj olma ve HIV kapma riskini arttırdığına işaret ediyor.

Halihazırda kadına yönelik şiddet tüm dünyanın sorunu iken, 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını bu sorunu ciddi boyutlara taşıdı.

BM, kapanma tedbirleri ile özellikle kadına yönelik ev içi şiddetin artmasını Kovid-19’a paralel olarak gelişen bir “gölge salgın” olarak niteliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu