GündemKöşe Yazıları

Kan Çiçekleri

Kan Çiçekleri

 

Narin ve hassas yapısıyla bilinen Kırların Nazlı Gelini GELİNCİKler, bugünlerde tarla ve bahçe kenarlarında biz insanların önünde arzı endam etmeye başladılar. Kıpkırmızı renkleriyle dikkatlerimizi üzerine çekerek sanki bana bak beni yaratanı gör ve tebrik et dercesine.

Gelincik narin yapısı ile en ufak bir rüzgârda bile savrulup yaprakları dağılır. Bu nedenle gelincik, hassastır, ilgi ister, naziktir sert davranmaya gelmez. Bu hassas yapısı nedeniyle gelincik çiçeği hassas insanlarla bağdaştırılır, zarifliği ile de zarifliği ve naifliği temsil eder.

Capcanlı kırmızı rengi ile görenleri büyüleyen gelincik çiçekleri Çanakkale’ye ayrı bir güzellik katar. Hatta en güzel gelinciklerin Çanakkale’de yetiştiği söylenir. “Kan Çiçekleri” der Gelibolulular gelinciklere. Çünkü derler ki, “Açan her bir gelincik, kan çiçeğidir. Şehit askerlerimizin her biri gelincik olmuştur, sert rüzgârlara direnir de gitmez bu topraklardan”. Yolunuz Gelibolu’ya düşerse bir gün açan bir gelinciğe yaklaşın, kulak verin bakın size neler söylüyor: “Biz vatan için kanlarımızı döktük. Bu ülkenin değerini bilin. Değerlerimize sahip çıkın. Birlik beraberlik içinde olun. Güçlü olun, çalışkan olun.”

Gelincik Çiçeğinin Şifalı Özellikleri

Gelincik çiçeğinin en bilinen faydası; sakinleştirici, uyku düzenleyici ve dinlendirici özelliğidir. Bu nedenle gelincik çiçeği tıp alanında bazı ilaçlarda yatıştırıcı madde olarak kullanılmaktadır. Hatta Roma döneminde kara sevdaya ve çaresiz aşka düşen kişilere gelincik çiçeği kaynatılıp içirilirmiş. Böylece aşk açısına iyi geleceği düşünülürmüş.

Gelincik çiçeğinin Anadolu halkı arasında geleneksel olarak tıbbi kullanımı yaygındır. Bunun için çiçekler önce güneşte kurutulur. Daha sonra zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen sıvı öksürük, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.

Gelinciğin şifa amaçlı kullanımının yanında gıda ve içecek olarak kullanımı da yaygındır. Kırmızı çiçeklerinden gelincik şerbeti yapılır. Bozcaada’nın gelincik şerbeti ve reçeli pek meşhurdur. Balıkesir ve çevresinde de gelinciğin taze yaprakları zeytin yağında kavurularak sevilerek yenilir.

Bakmasını ve okumasını bilenler için tabiat; bazen bir kitap, bazen dertlerimize şifa, bazen de göz ve ruhumuzu okşayan bizlere ilham kaynağı olan bir sanat harikası olur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu