GündemTürkiye Gündemi

Karadeniz’de Kokar Böcek İstilası!

Günde 30 kilometre yol kat eden böcek türü, suyunu emdiği ağaçlarının kökünün kurumasına neden oluyor. Tür, Ordu’da  yoğun olarak meyve ve sebze bahçelerinde görüldü. Bazı ev ve fabrikaların duvarlarında da yoğunluğu artan böcekler için acil çözüm startı verilmesi bekleniyor.

Karadeniz’de Kokar Böcek İstilası!

Karadenizde Kokar Bocek Istilasi 1
Karadeniz’De Kokar Böcek İstilası!

Kötü Kokusuyla Tiksindiriyor

Halk arasında kokarca olarak bilinen ve kötü koku yayan kokar Böceklerin istilası düşündürüyor. Geçtiğimiz günlerde Ordu’da fındık dallarındaki yapraklara dadanan böcekler fabrika ve benzeri alanları da istila etmeye başladı. Sayıları gittikçe artan böceklerin, bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kuruttuğu biliniyor.

Zarar Veren Böcek Türü İçin Önlem Şart

Çeşitli kaynaklara göre; Kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys) Pentatomidae familyasından, Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan’a özgü bir böcek türü. Balkanlar ve Gürcistan’dan Türkiye’ye yayılması ise şöyle; Bu tür Türkiye’de ilk defa Levent, İstanbul’dan Eylül 2017’de kaydedilmiş. Daha sonra tür Artvin’de de Ekim 2017’de saptanmış. Zamanla Doğu Karadeniz illerine yayılan türe, 2018’de Sakarya’nın Hendek ilçesinde rastlanmış. Ocak 2020 verilerine göre böcek Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Yalova illeri başta olmak üzere 8 ildeki 46 ilçede görülmüş. Türkiye’de özellikle fındık bitkisine zarar veren kahverengi kokarca, 2017’de 200 milyon, 2018’de 300 milyon, 2019’da ise yaklaşık 500 milyon dolarlık zarara neden olmuş. Yıl 2023 ve Ordu’da yayılan bu böcekler, meyve sebze ağaçlarına zarar verdi. Bazı Fabrika duvarlarında yoğun olarak kokarca böcekler görüldü.

Karadenizde Kokar Bocek Istilasi 2
Karadeniz’De Kokar Böcek İstilası!

Sonbaharda Evlere İstila Olasılığı Yüksek

Familyadaki diğer türlere kıyasla kahverengi kokarca böceğinin sonbaharda evleri istila etme olasılığı daha yüksektir. Böcek, sonbaharda yapının içine girerek kışı yapının içinde geçirir. Kentte özellikle fındık hasat döneminde bahçelerde yoğun şekilde görülen ve son dönemde popülasyonu arttığı gözlemlenen kahverengi kokarca zararlısı, Altınordu ilçesindeki bir fındık fabrikasının dış duvarlarında görüldü.

Karadenizde Kokar Bocek Istilasi 3

Türkiye’ye Gürcistan’dan Gelen Araçlardan Geldi

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, kahverengi kokarcanın Türkiye’ye Gürcistan’dan girdiğini belirtti. Özellikle yük taşıyan araçlara ve içindeki malzemelere yapışarak gelen böceğin Karadeniz Bölgesi’ne yayıldığını söyledi.

Ordu’da Fatsa ve Perşembe ilçelerinde son haftalarda kahverengi kokarca içinde bulunduğumuz sonbaharda çok sık görüldü. Gürsoy, bu konuda bir farkındalık oluşturulması, üreticilerin bu böceğin oldukça zararlı olduğunu fark etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Üreticilerin bu böceği gördüğünde yakalayarak imha etmesini isteyen Gürsoy, “Kahverengi kokarca zararlısına karşı toplu bir mücadele gerekiyor. Bu böcek başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününe hasar verdi. Böcek senede üç kez yumurtluyor ve büyük çapta da üreme yapıyor.” dedi.

Karnındaki deliklerden koku yayabilen böcek, bu yeteneğini kuş ve kertenkelelere karşı bir savunma mekanizması olarak gelişmiştir. Bununla birlikte, böceği yaralamak, böceği hareket ettirmeye çalışmak veya sadece böceğe dokunmak bile koku salınımını tetikleyebilir. Günümüzde İnsan vakalarına ilişkin raporlar nadir, ancak kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayın ⬇️

Haber: Semra Aman Akyürek

Balıkesir’de Görüldü: Korkunç Örümceğin Sır Perdesi!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu