GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Karesi Atık Getirme Merkezi İhtiyaç Sahiplerinin de Yanında

Karesi Atık Getirme Merkezi İhtiyaç Sahiplerinin de Yanında

 

Karesi Belediyesinin kurduğu ve Balıkesir’in ilk Atık Getirme Merkezi faaliyete geçti. Böylelikle, geri dönüşüm işlemleri de başladı. Atık Merkezi ekipleri, öncelikle gelen atıklar arasında yer alan kullanılabilir durumdaki ev eşyalarını ayırıyor. Daha sonra da bunları onararak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

 

Karesi Belediyesi’nin, çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşüm ile ilgili Atık Getirme Merkezi faaliyete geçti. Faaliyete giren Atık Getirme Merkezi, kâğıttan metale, camdan plastiğe kadar 14 grup atığı değerlendiriyor. Vatandaşlar atıklarını isterlerse Üçpınar Mahallesi’ndeki merkeze kendileri teslim ediyor. Ayrıca, 444 99 10 numaralı Karesi Belediyesi İletişim Merkezini arayarak atıklarının alınmasını isteyebiliyor.

 Atölyelerde Atıklar Geri Dönüşüyor

Karesi Atık Getirme Merkezi’nde kurulan atölye ile sokak hayvanları için atıklardan kulübeler üretiliyor. Ekipler, atölyede kullanılmayan ve ihtiyaç fazlası beyaz eşya ve mobilyaları önce temizliyor. Daha sonra ise ekipler bunları onarıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Atik 4 E1670491249615

Tesis Ne Kazandıracak?

Atıkların bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden oluyor. Tek bir kot pantolonu üretmek için dahi 2 bin 500-10 bin litre arası su gerekiyor. Geri dönüşüm bu kapsamda büyük bir öneme sahip. Geri dönüşüm ile, 1 ton kağıdın geri kazanılması ve 17 ağacın kesilmesi önleniyor. Ayrıca,177 kg daha az sera gazı salınımı gerçekleşiyor. Dahası, böylelikle 4100Kwh enerji tasarrufu gerçekleşiyor.  1 ton plastiğin geri dönüşümü ile 5774 Kwh enerji tasarrufu gerçekleşiyor. Bu da, 41 kg daha az sera gazı salınımı ve 16.3 varil petrolden tasarrufa neden oluyor.

Haber: Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu