GündemEkonomiÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Kasapların Maliyet Yükü Ağır

Kasapların Maliyet Yükü Ağır

 

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ Halk bilsin isterim dedi ve et fiyatlarındaki farklara ilişkin açıklama yaptı.

 

“80’E ALIP 120’YE SATILIYOR GÖSTERMEK DOĞRU DEĞİL”

Orda bu para, burada şu para dendiğinde esnaf hedef oluyor ve biz bundan büyük üzüntü duyuyoruz diyen Yalçındağ, “Halk bilsin. 80’e mal olanı 120’TL’ye satıyor göstermek doğru değil. Çok cüzi rakamlarla geçim sağlayan insanlarız. Bizim zararımızı karşılayacak bir şey olmadığı için biz kazanıp satın aldığımızın parasını ödemek ve evimizi geçindirmek zorundayız. Başka türlü hareket etmemiz mümkün değil” dedi.

YÜZDE 50’LİK BİR MALİYET FAKTÖRÜ VAR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ “Et ve Süt Kurumunun fiyatından bizlerin satabilmesi mümkün değil. Bizim alış fiyatlarımızın üzerinde yüzde 50’lik bir maliyet faktörü var. Karkas alındığı gibi satılmıyor. Karkasın üzerinden iyimser bir tahminle yüzde 20’lik bir kemik firesi var. Özelliklede sizin bölgenizde (Balıkesir) bu yüzde 25’e çıkar. Danalar yoğunlukta orada kesime giden ve kemik oranı daha fazladır. Bunların yanında ambalaj, dükkân kirası, işçi parası var ”dedi.

ÜÇÜNCÜ AY DÜKKÂNI KAPATIRIZ

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ et fiyatlarındaki değişimlere değindi ve Kasapların et fiyatlarını düşürmesinin mümkün değil diyerek,  Devletin bizden aynı paraya mal edip 30-40 lira aşağı sattığı et yerine, vatandaşa nakdi yardımda bulunulsa daha doğru olur. Et ve Süt Kurumunun, yaklaşık bir yılda 1milyar lira civarında görev zararı var. Aile başına bin TL’den hesap edilse, Bir milyon aileye nakdi yardımda bulunulur. Desteğe ihtiyaç duyan aileler, Kaymakamlıklarımızca ve Valiliklerimizce bilinen insanlar”dedi.

BİZİM ZARARIMIZI KARŞILAYACAK BİRYER YOK

“Et ve Süt Kurumu Et ve Balık Kurumunun maliyeti bize yakın bir maliyet diyen Yalçındağ, “ Et Balık Kurumu bu satışları yaptığında zararı devlet tarafından karşılanıyor. Maliye Bakanlığı “görev zararı” telakki edip bu zararı karşılıyor. Biz onunla aynı fiyata sattığımızda bir iki ay hadi sattık diyelim Üçüncü ay dükkânlarımızı kapatmak zorunda kalırız.” şeklinde konuştu.

KEMİK FİRESİ BALIKESİR’DE DAHA FAZLA

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ “Et ve Süt Kurumunun fiyatından bizlerin satabilmesi mümkün değil. Bizim alış fiyatlarımızın üzerinde yüzde 50’lik bir maliyet faktörü var. Karkas alındığı gibi satılmıyor. Karkasın üzerinden iyimser bir tahminle yüzde 20’lik bir kemik firesi var. Özelliklede sizin bölgenizde (Balıkesir) bu yüzde 25’e çıkar. Danalar yoğunlukta orada kesime giden ve kemik oranı daha fazladır. Bunların yanında ambalaj, dükkân kirası, işçi parası var. Bunları alt alta yazıp topladığımızda aldığımız karkas etin yüzde 50 bir maliyeti var ”dedi.

ESNAFLA KARŞI KARŞIYA KALINMASINA GÖNLÜMÜZ RAZI DEĞİL

“Devletin bizden aynı paraya mal edip 30-40 lira aşağı sattığı et yerine, vatandaşa nakdi yardımda bulunsa daha doğru olur. Et ve Süt Kurumunun, yaklaşık bir yılda 1milyar lira civarında görev zararı var. Aile başına bin TL’den hesap edilse, Bir milyon aileye nakdi yardımda bulunulur. Desteğe ihtiyaç duyan aileler, Kaymakamlıklarımızca ve Valiliklerimizce bilinen insanlar. Onlara tek kullanımlık bir kart verip 2-3 ayda Devlet imkânları çerçevesinde temel ihtiyaç maddelerinde kullanılmak üzere para yüklense Devletin bu yardımı çok daha geniş kitlelere ulaşır. Devletin ticaret yapmasına hele hele esnafla karşı karşıya kalmasına gönlümüz razı olmuyor. Diyelim ki 85 liraya kesiliyor. 42 lira maliyeti koyduğunuzda kasabın tezgahına maliyete ulaşmış oluyorsunuz.”

ORDA BU PARA SİZDE BU PARA DENDİĞİNDE ESNAF HEDEF OLUYOR

Yalçındağ, “Orda bu para, burada şu para dendiğinde esnaf hedef oluyor ve biz bundan büyük üzüntü duyuyoruz. Halk bilsin.80’e mal olanı 120’tl’ye satıyor göstermek doğru değil. Çok cüzi rakamlarla geçim sağlayan insanlarız. Bizim zararımızı karşılayacak bir şey olmadığı için biz kazanıp satın aldığımızın parasını ödemek ve evimizi geçindirmek zorundayız. Başka türlü hareket etmemiz mümkün değil ifadelerine yerdi.

BALIKESİR TÜRKİYE’Yİ BESLİYOR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “ Balıkesir’de bir dönem canlı hayvan pazarı kapatılmak istenmişti .O dönemlerde Mecliste ne mücadeleler verdik.Düşünün Türkiye’yi besleyen Balıkesir’in neredeyse canlı hayvan pazarı kapatılacaktı. Mezbaha problemi vardı yardımcı olmaya çalıştık. Balıkesir bizim için önemli.

İKİ SORUNUMUZ VAR BAKANLIĞA İLETTİK

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ “Çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi halkın ve esnafın sırtındaki katma değer vergisi yüzde 1’e indirildi. Maliyetlerimizin önünde iki engel vardı. Adını verdiğimiz sucuğun adıyla üretilmesi talebimiz var. Yeni Bakanlığımıza konuyu arz ettik. Kısa zamanda bir netice alacağız. Diğer bir hususta tavuk parçalama. Kocaman danayı alıyoruz, parçalıyoruz. Ana parçalarına ayırıyoruz. Müşterinin isteğine göre şekillendiriyoruz. Bir kilo tavuğun parçalanma izni yok. Ambalajlı satılacak. Bunu parçalayıp ambalajlayıp satalım. Niye bize yasaklıyorsunuz bize tavuk parçalamayı. Bu konuyu da arz ettik. Konuya sıcak baktılar. İnşallah olumlu bir gelişme yaşanacak. İnşallah bu sorunu da atlatacağız. Bu iki sorunu atlatınca esnafın çalışma hayatı daha da renklenecek, şekillenecek, çeşitlenecek. Vatandaşta kışın 30 liraya aldığı kanadı yazın 130 liraya almayacak bizde bu işi yaptığımız için. Hem esnafa, hem de vatandaşa faydası olacak.”

HABER: MUHAMMED CAN AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu