GündemEkonomiÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Kent Tarımının Merkezi Balıkesir

Kent Tarımının Merkezi Balıkesir

Balıkesir’den Dünyaya Gıda Takviyesi

 

Balıkesir jeotermal kaynaklı seraları ile toprağının bereketini ülkeye yaydı. Dünyanın en büyük tarıma dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesinde dört enerji grubunu aynı anda kullanacağız. Dünyadaki jeotermal alanında sera faaliyetinin kümeleştiği en kapsamlı bölge Balıkesir oldu.

 

Tarıma Dayalı İhtisas Sera Sanayi Bölgesi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Balıkesir’de tarıma dayalı ihtisas Sera Sanayi Bölgesi müjdesi hayata geçiyor. Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, jeotermal seracılıkta yaşanan gelişmeleri MERHABA okurları için anlattı.

Balıkesir iklimi 12 ay boyunca üretime elverişli

Erkan Alkan, Balıkesir’in gıda ve iklim açısından önemli bir şehir olduğunu söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Balıkesir’in ikliminin özellikle sera kurulumu için mükemmel bir iklime sahip olduğunu belirtti. İl Tarım Müdürü Alkan özellikle Gönen bölgesinde son 50 yıllık meteorolojik verilere dikkat çekti. Dahası kışın -4 derecenin altına düşmediğine yazın ise iklimin rüzgârdan dolayı serin olduğuna işaret etti.

 

Ozel Iltarim Nursima 9

 

Balıkesir Doğal Klimalı Şehir

Gıda arzı noktasında ülkemiz önemli bir noktada diyen Müdür Alkan, Ürün potansiyelindeki verimin rüzgâr vasıtasıyla alındığını ve bunun çok kıymetli olduğunu söyledi. Alkan , “Balıkesir’de seranın yanlarını açtığımız zaman doğal klima oluşuyor” dedi. Dahası Bandırmada rüzgârgülü enerjisiyle teknolojik cam sera, topraklı tarım uygulamasının başladığını söyledi.

 

Yatırımı Olan Maliyeti Olmayan Proje

 

Balıkesir İl Tarım Müdürü Erkan Alkan hedefin yıllık 90 ton dekara üretim olduğunu belirtti. Müdür Alkan, “ Rüzgârgülü enerjisi ile kurulan cam seramızda, suyun ısıtılması ışıklandırılması ve araçlar da elektrikli olduğu için sadece bir yatırım maliyeti var. Başka da maliyet yok. Böyle olduğu için çok yatırıma uygun bir sera. Mart ayında üretime geçildi yaklaşık 8 aydır ürün veriyor. Mükemmel ürün veriyor ve bu ürünlerin ihracatına başlandı” dedi.

Gönen’de 400 dekar Jeotermal Sera Kurulumu Gerçekleşti

İl Tarım Müdürü Erkan Alkan, “Gönen ilçesinde şu anda 400 dekar jeotermal sera kurulumu gerçekleşti. Bunun içine; muz, karpuz domates gibi ürünler ekildi. Ayrıca, inşallah bir 15-20 gün sonra muz hasadı Balıkesir’de yapılacak. Ürün verimlerinin çok yüksek düzeyde olduğunu görüyoruz. Gönen de sadece jeotermal kaynakları yok aynı zamanda rüzgâr, güneş, biokütle var. Bu dördünün aynı alanda uygulanacağı yaklaşık 8 bin dekar büyüklüğünde olacak ”dedi.

 

Ozel Iltarim Nursima 2

 

Yapılan Yatırım 10 Bin kişiye İstihdam Sağlayacak

 

Serada 250 bin ton sebze üretiminin hedeflendiğini belirten İl Tarım Müdürü Alkan, “ bu proje 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Dünyanın en büyük tarıma dayalı tarıma dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi kurulumu. Çok yakın zamanda harekete geçilecek. Dört enerji grubunun aynı anda kullanılarak yapılan sera faaliyetinin kümeleştiği tek sera bölgesi Balıkesir’de. Bu kurulum bir ilk olacak” dedi.

Biokütle Tesisinden Büyük Fayda Sağlanıyor

Müdür Alkan  “Gönen’de bulunan biokütle tesisinde, seradan çıkan yaprak, gövde gibi organik atıkların hepsi, biokütlede değerlendirilip enerjiye çevrilecek. Biokütle sonucu sıcak su çıkıyor ve şuan 550 derece civarında buhar oluşuyor. Bu buharı soğutmak için bile enerji harcanıyor. Soğutup suya dönüştürmek için. Biz bunu alıp büyük seraya vereceğiz bu sıcak suyu. Hem serayı ısıtmış olacağız hem de atıkların hepsini değerlendirmiş olacağız.”

Çevreci Proje Örnek Teşkil Ediyor

Bu proje tamamen mükemmel diyen Müdür Alkan, projenin çevreci olmasına dikkat çekti. Alkan, çevre dostu proje hiçbir atık bırakmıyor yenilenebilir enerjinin kullanıldığı büyük bir alan” dedi. Dahası geniş bir alana hitap eden projede taban alanlar değil eğimi çok yüksek taşlı kısımlarda topraksız sera yapılacağını söyledi.

Balıkesir’den Çevre İllere Gıda Takviyesi

Balıkesir lojistik olarak 35 milyonluk bir tüketiciye hitap eden konum olarak süper bir il. Bu OSB bölgeleri için mükemmel bir imkân. Konuyla İlgili il Tarım Müdürü Erkan Alkan “ Biz burada üretip, taze taze İstanbul’a İzmir’e Bursa’ya taze ürün göndermiş olacağız. Biliyorsunuz Tarım Bakanımız nakliye konusunun da zaman zaman sıkıntı olabildiğini söylüyordu. Antalya’dan İstanbul’a gidene kadar domatesler salça oluyor demişti.

 

Bu Sorunu Ortadan Kaldıracağız

 

Biz bu sorunu da ortadan kaldırmış olacağız ve taze taze ulaştırmış olacağız. Bazı illerimiz ne kadar soğukta olsa sıcaklığı aşamıyorlar. Buda bitkiler için sıkıntı olabiliyor. Bizim Bandırma bölgemizde rüzgâr var. Doğal flora özelliği Balıkesir için bir artı. Balıkesir ayrıca İzmir’den sonra rüzgâr yönünden ikinci. Balıkesir rüzgâr yönünden de çok kıymetli. Bunları tarımla birleştiriyor ve değerini koruyoruz, arttırıyoruz” dedi.

Şehir Tek Vücut, Uyum Mükemmel, Çiftçimiz Bilinçli

Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin kent tarımı uygulamalarına dikkat çeken Balıkesir İl Tarım Müdürü Erkan “Potansiyelimiz var, 8 bin dekar bir başlangıç.  Balıkesir Valimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve milletvekillerimiz tek vücut olmuş durumda. Bu da bizim için çok kıymetli.  Balıkesir’de çiftçilerimizin bilinçli olması bizi çok mutlu ediyor. Balıkesirli Çiftçilerimiz ne yaptığını biliyor, bu anlamda bizler içinde kolaylık oluyor ”şeklinde konuştu.

HABER NURSİMA AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu