GündemKöşe Yazıları

Koalisyonlar dönemi yeniden…

24 Haziran’da Türkiye yeni bir döneme adım atıyor. Başbakanlık tarihe karışıyor, Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor. 24 Haziran günü yüzde 50+1 oy alan Cumhurbaşkanı seçilecek.

Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek adaylarımız. Eğer ilk turda istenen rakam bulunamazsa bir hafta sonra yeniden Cumhurbaşkanı için oy kullanacağız.

Tabi bu seçimlerde meclis sayısı da 600 oluyor. Partiler ittifaklar kurdu. Bir yanda AK Parti, MHP ve BBP ile Cumhur İttifakı. Diğer yanda CHP, SP ve İYİ Parti ile Millet İttifakı. Bu ittifakların amacı yüzde 10’luk seçim barajını geçemeyecek olan partilerin oy oranlarının da kullanılarak daha fazla vekil çıkartabilmek.

Yani karşımızda iki farklı hükümet adayı olacak. Cumhur ve Millet Hükümeti de diyebiliriz bunlara. Yani koalisyon. Çünkü kimsenin yüzde 50+1 alarak meclis çoğunluğunu ve Cumhurbaşkanlığını kazanması mümkün değil. Mecliste yada yeni oluşacak hükümette toplumun önemli kesimlerinden sesler olacak. Gelecek dönem renkli bir meclis oluşacak TBMM’de.

Artık Türkiye’yi bırakın dünyanın bir çok yerinde koalisyonsuz hükümet yok gibi. Bir vekili olan parti bile çoğu zaman kilit nokta oynuyor. Ülkemizdeki ittifaklar gibi. Seçmenlerin oyu da boşa gitmemiş olacak. Yüzde 1 oy alan parti bile kilit durumunda olacak meclis oluşturulurken. Türkiye 25 Haziran sabahı yeni bir döneme girecek. Artık ittifakların oluşturduğu partilere gönül verenler yüzde 10’luk seçim barajını düşünmeyecek. 25 Haziran sabahı yeni TBMM aritmetiğini göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu