TariflerBalıkesir Merhaba Blog Yazıları

Makarnaların Vazgeçilmezi: İtalyan Sosları

İtalya'dan çıkan birbirinden lezzetli makarna soslarını sizin için derledik. İşte karşınızda makarnaların vazgeçilmezi: İtalyan sosları...

Makarnaların Vazgeçilmezi: İtalyan Sosları

Bolonez sos

En klasik soslardan biri olan bolonez sosun ana maddeleri domates ve kıyma. Soğan ve daha birçok ürünün birleşimiyle elde edilen bu sosun kökeni İtalya’nn-ın bir şehri olan Bologna’dan geliyor. Sadece makarnada değil, lazanyalarınızda da bolonez sosu tercih edebilirsiniz.

Pesto genovese

Leziz bir fesleğen tadının yanı sıra, sarımsak, tuz, çam fıstığı, parmesan peyniri, zeytinyağı ve limonun muhteşem birleşimiyle herkesin favori soslarından olan pesto sosunu mutlaka deneyin! Latincede “ezmek” anlamına gelen “pistare” kelimesinin kökeni olduğu pesto sosu kendiniz de evde yapabilirsiniz.

Makarnaların Vazgeçilmezi: İtalyan Sosları

Pesto rosso

Klasik pesto sosu biliyorsanız aslında tariften pek de uzaklaşmış sayılmazsınız. Klasik pesto genovese sosunun kurutulmuş domates ve siyah zeytinle birleştirilmesiyle elde edilen bu verisyonunu deneyince vazgeçemeyeceksiniz. Fesleğen ve domates uyumu makarnalarınıza eşsiz bir tat sağlayacak.

Alfredo

Tereyağı, parmesan, krema ve sarımsağın bir araya geldiği bu sos en fazla Roma ve Toscana şehirlerinde tercih ediliyor. Genellikle kalın ve yassı bir makarna türü olan Fettuccine ile tercih edilir.

Makarnaların Vazgeçilmezi: İtalyan Sosları

Marinara

Yukarıdakiler kadar çok bilinmese de marinara sos da en az onlar kadar lezzetli bir İtalyan sosu. İçeriği genişletilebilir bir sos olmasının yanı sıra temel olarak domates, soğan, sarımsak ve çeşitli otların bir araya getirilmesiyle elde ediliyor.

Ayrıca marinara sosunuzu sadece makarnalarınızda değil özellikle et yemeklerinizde ve fırında yapacağınız sebzeli yemeklerde de tercih edebilirsiniz.

Carbonara

Carbonara sos diğerlerinden biraz farklı olarak kurutulmuş et veya dana bacondan yapılıyor. Ayrıca bu sosun tarifinde pecorino gibi sert peynirler, yumurta ve karabiber de yer alıyor.

Yaparken yumurtanızın oda sıcaklığında olması ve makarnayla buluşturduğunuzda makarnanızı karıştırmaya devam etmeniz küçük püf noktalardan birkaçı.

Makarnaların Vazgeçilmezi: İtalyan Sosları

Napoliten

Napoliten sos, adından da anlaşıldığı üzere Napoli şehrinden geliyor. Domatesin temel alındığı soslara verilen genel bir ad olması sebebiyle aslında en klasik sos tariflerinden biri. İtalya’da genel olarak “la salsa” olarak adlandırılır ve etsiz bir sostur.

Arabiata

Canımız makarnalarda acı bir sos çektiğinde aklımıza kuşkusuz ilk olarak arabiata sos gelir. En fazla penne tür makarnayla kullanılır ve baharatlar yoğun olarak kullanılır.

En önemli ürünlerinden biri közlenmiş kırmızı biber olan bu sos en fazla Roma bölgesinde tercih ediliyor.

Makarnaların Vazgeçilmezi: İtalyan Sosları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu