GündemEkonomi

Market Poşetlerine Zam Geldi

Market poşetlerin geri kazanım katılım payında güncelleme oldu. Plastik poşetlerinin paralı olması uygulaması 1 Ocak 2019’da başladı.

 

Market Poşetlerine Zam Geldi… Marketlerde poşetlerin paralı olması uygulaması kapsamında poşet başına 25 kuruş ödeniyordu.

Market Poşetlerine Zam Geldi

Çevreyi plastikten korumak adına başlayan poşetlerden para alınması uygulaması, 1 Ocak 2019’dan beri ülkemizde devam ediyor.

Market Poşetlerine Zam Geldi

Market poşetlerinde uygulamaya geçti günden bu yana 25 kuruştan satışı oldu. Satıcılar da “Geri Kazanım Katılım Payı Tutarı” adı altında poşet adedi kadar devlete ödeme yapıyor.

Market Poşetlerine Zam Geldi

Karar, Resmi Gazete’de yer aldı.

Market Posetlerine Zam Geldi 3

NTV’nin edindiği bilgiye göre Yayımlanan kararda; plastik alışveriş torbaları adet başı 38,5 kuruş oldu.

Market Poşetlerine Zam Geldi…

Plastik poşet hammaddesi nedir?

Marketlerden satın aldığımız plastik poşetlerin hammaddesi plastik reçinesinden üretilir. Ayrıca, ürettikleri “polietilen” ve “polipropilen” maddelerinin çeşitleri (Az yoğun polietilen:LDPE ya da çok yoğun polietilen:HDPE). Bu iki maddenin seçilmesinin nedeni maliyetinin düşük olması.

Plastik poşet kaç yıl dayanır?

Öyle ki plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından sonra en az 1000 yıl sonra bu atık maddenin tamamen çözülmesi gerçekleşiyor. Genel olarak plastik atıklar ise, cinsine ve boyutuna göre doğada 50 yıldan 1 milyon yıla kadar uzanan uzun bir süreçte yok olur.

Plastik poşet kaç yılda çürür?

Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir. Bir plastik poşetin çevreye alelade bırakılmasıyla çeşitli durumlar gerçekleşir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu