Balıkesir Merhaba Blog YazılarıDünyadan HaberlerGündemYaşam

Medeniyetlerin Çarpışması

”Medeniyetlerin Çarpışması”: Bu Zamana Kadar İrtibata Geçilmemiş Kabile!

Medeniyetlerin Çarpışması

Üyelerinin sayısı 40’ı geçmeyen bir kabile! Bu zamana kadar irtibata geçilmemiş, işte medeniyetlerin çarpışması..

Dünya üzerindeki hemen hemen her insana dair bir fikrimiz vardır. Hatta insanları iyi tanıdığımızı sandığımız zamanlarımız olur. Ne var ki fotoğrafta gördüğünüz insanları hiçbirimiz tanımıyoruz. Çünkü “Modern Dünya” olarak nitelendirilen şey, bugüne kadar bu yerli kabileyle hiçbir zaman doğrudan olarak temasa geçmedi. Bizim gibi nefes alıyorlar, yaşıyorlar, düşünüyorlar ancak arabaları, telefonları, internetleri yok. Ayrıca bu kabile yalnız da değil. Yaklaşık olarak bu şekilde 500 farklı kabile, modern dünya ile hiç irtibata geçmediği düşünülmekte.

Medeniyetlerin Çarpışması
Fotoğraf: Funai/Associated Press

Bu fotoğrafta yer alan kabile Brezilya‘da yer almaktadır. Kabilenin üyelerinin sayısı 40’ı geçmemektedir. Araştırmacılar, uzaktan görüntüleme tekniklerini kullanarak kabilenin hareketlerini, davranışlarını ve göç patikalarını gözlemlemektedir. Ancak bu esnada kullanılan insansız araçlar, onları korkutup direkt olarak savunmaya geçirmektedir.

Medeniyetlerin Çarpışması
Arjantin’Deki Faena Sanat Merkezi’Ndeki Bir Sergi Için Alan Faena Tarafından Tasarlanan “Medeniyetlerin Çarpışması” Başlıklı Bir Sanat Eserinin Fotoğrafı. 2011 Yılında Yapılan Bu Sanat Eserinde, Piper Comanche Tipi Bir Uçağın, Yerel Kabileler Tarafından Oklara Bulandığı Görülüyor.

 

Araştırmacılar Google Earth verilerini kullanarak bu kabilelerin yaşadıkları alanı, birey sayısını, sağlık durumlarını tespit etmeye çalışmaktadır. Bunu yaparken, kabilenin popülasyonunu daha önceden irtibat kurulmuş olan 71 diğer kabileyle kıyaslanmaktadır. Sadece Amazon ormanlarında bile an itibariyle en az 100 farklı irtibata geçilmemiş kabile olduğu düşünülmektedir!

Kabileyle ilgili yayınlanan araştırmanın baş yazarı Dr. Rob Walker şöyle demektedir:

“Bu kadar küçük ve izole bir köy, yok olmakla her an yüz yüzedir. Ancak dış dünyayla zorla irtibata geçmeleri de hatalı olurdu; dolayısıyla uzaktan görüntüleme yöntemleriyle takip edilmeleri en iyisi olacaktır. Bu tür bir programda, uydular kullanılarak düzenli olarak kabilenin fotoğrafları çekilir ve bu sayede hareketleri, sağlık durumları, vb. anlaşılabilir.”

Kısaca aslında araştırmacıların amaçları kötü değil, tam tersine, modern dünyadan izole olmalarını sürdürmeyi sağlamaya çalışıyorlar. Yerlerini tam olarak tespit ederek, yağmur ormanlarındaki ağaç kesiminin, yasadışı madenciliğin ve diğer kötü niyetli insanların kabileleri rahatsız etmesini önlemek hedeflenmektedir.

 

Daha fazlası için tıklayınız.
Bu yazı www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu