Köşe Yazıları

Mevsim Geçişinde Bağışıklık Sistemini Destekleyen Bitkiler

Mevsim geçişleriyle birlikte havalar soğumaya başladığında, hepimiz kendimizde fiziksel olarak bir değişiklik fark ederiz. Bunun nedeni gün uzunluğundaki değişim ve havanın soğumasına bedenimize yaratılıştan yerleştirilmiş olan iç dengenin uyum sağlamaya çalışmasıdır.

Bu süreç iyi yönetilmediği takdirde, yorgunluk, uykusuzluk ya da bağışıklık sistemimizin zayıflamasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle de insanlar sonbahar ve ilkbahar aylarında hastalıklara daha kolay yakalanabilir.  Mevsim geçişlerinde yaşanan nezle ve grip gibi hastalıkların riskini azaltan, bağışıklık sisteminizi koruyup güçlendirmek için tıbbi bitkilerden faydalanabiliriz. İşte bunlardan bazıları:

Mevsim Gecisinde Bagisiklik Sistemini Destekleyen Bitkiler 1

Zencefil: Bronşit, öksürük, astım, hazımsızlık ve ses kısıklığına şifalı özellikleri ile yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olan zencefil, C vitamini, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve fosfor içerir. Yapılan deneysel araştırmalarda zencefilin sahip olduğu antioksidan etkilerin standart antioksidan maddelerle karşılaştırılabilecek kadar yüksek olduğu tespit edilmiştir.

İlgili Makaleler

Ekinezya: Soğuk algınlığı ve nezle semptomlarının şiddetini düşürmeye destek olur. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.

Adaçayı: Kışın vazgeçilmezi olan adaçayı soğuk algınlığından korunmak için mükemmel bir bitkidir. Ağız, boğaz ve bademcik rahatsızlıklarının giderilmesinde gargara şeklinde de kullanılabilir.

Kekik: Güçlü bir antibakteriyel ve iltihap önleyici özelliği ile bağışıklık sistemini destekler. Özellikle grip, bronşit, boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları hastalıklarında fayda sağlamaktadır. Zengin bir lif, kalsiyum, demir, manganez ve A, B6 ve C vitaminleri kaynağıdır.

Nane: Kuru veya yaş hali ile bağışıklık dostudur. Enfeksiyon giderici etkiye sahip olan nane çayı ile mevsim geçişleri sağlıklı ve verimli şekilde geçirilebilir. Nane anti-mikrobiyal etkisinin yanında; folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, omega 3 yağları ile A, C ve B2 vitaminlerince zengindir.

Ihlamur: İçeriğine yüklenen saponin nedeniyle balgam söktürücü ve boğaz yumuşatıcı etkisi vardır. Grip ve nezlenin çabuk atlatılmasına yardımcı olur. Sinirsel ve sıkıntı durumlarının giderilmesinde faydalıdır.

Kuşburnu: Doğal bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca A ve B vitaminlerini de içerir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya destek olur. Hastalığa yakalanmadan önleyici destek olarak keyifle içebileceğiniz bu bitki çayları, mevsim geçişlerini rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Mevsim geçişlerini sağlıklı geçirmeniz dileklerimle…

BAÜN’de Gençlere Yönelik Bir Yeşil İstihdam Projesi//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu