Sağlıkİlçe Haberleri

Müdür Keskin’den ‘Verem’ Çağrısı

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 7-13 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Propaganda Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Müdür Keskin’den ‘Verem’ Çağrısı

Il Saglik Muduru
Müdür Keskin’Den ‘Verem’ Çağrısı

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 7-13 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Propaganda Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Tüberkülozun global boyuttaki etkilerine vurgu yapan Dr. Keskin, hastalıkla mücadelede erken tanının ve etkin tedavinin önemine dikkat çekti.

Müdür Keskin Verileri Paylaştı

Tüberküloz (verem), solunum yoluyla insandan insana bulaşabilen ve tedavi edilmezse ölüme neden olabilen Mycobacterium tuberculosis bakterisinin sebep olduğu bir hastalıktır. Dr. Keskin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre 2021 yılında dünya genelinde 10.6 milyon yeni hasta tespit edildiğini ve 1.6 milyon insanın tüberküloz nedeniyle kaybedildiğini belirtti. Ayrıca, 2020’de Covid-19’un etkileriyle birlikte 2021’deki TBC hastalarında %4,5’lik bir artış yaşandığını ifade etti.

En Bulaşıcı Hastalık

Verem hastalığının bulaşıcı hastalıklar arasında en sık ölüme neden olan hastalık olduğunu vurgulayan Keskin, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin TB basili ile enfekte olduğunu söyledi. Enfekte olanların %5-15’inde hayatlarının bir döneminde aktif hastalık gelişebileceğine dikkat çekti.

Veremin Belirtileri

Hastalığın belirtileri arasında uzun süren öksürük, balgamda kan gelmesi, halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı gibi durumların bulunduğunu belirten Keskin, bu belirtilere sahip kişilerin gecikmeden ücretsiz olarak tetkik yapan verem savaş dispanserlerine başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Tedavi ve Önleme İçin Alınacak Tedbirler

Tedavinin başarısı için ilaçların düzenli ve yeterli süre kullanılmasının önemine vurgu yapan Keskin, Türkiye’de tedavinin ücretsiz olduğunu ve ilaç uyumsuzluğunu önlemek amacıyla Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulandığını belirtti. Tedavinin 2 ay başlangıç ve 4 ile 6 ay süren idame tedaviden oluştuğunu, bazen bakteri direnci durumunda 12-18 ay sürebileceğini ekledi.

Aile Bakanlığının Desteği

Dr. Keskin, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara neden olan tüberküloz hastalığında uzun süreli tedavilerin sürdürülebilmesi için Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği 2018 yılı Ocak ayından itibaren düzenli nakdi yardımın hastalara sağlandığını açıkladı.

“Tüberkülozu bitirebiliriz”

Hasta merkezli, kolay erişimli, ücretsiz tedavinin sağlanması ve hastalanma riski taşıyan toplulukların taranması için özveri ile çalışan verem savaş dispanserlerinin rolüne vurgu yapan Keskin, DSÖ’nün 2023 yılı tüberküloz günü temasını paylaşarak, “Evet! Tüberkülozu bitirebiliriz.” dedi. Tüm toplumu bilinçlendirmek ve hastalıkla etkili bir mücadele için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Dr. Keskin, “Sağlığımız için, toplum sağlığı için hep birlikte mücadele edelim.” çağrısında bulundu.

Haber: Bülten

Müdür Keskin’den ‘Verem’ Çağrısı

Kışın Artan Göz Enfeksiyonlarına Dikkat

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu