Köşe Yazıları

NEDEN GEÇİNEMİYORUZ

Toplumun temel kurumlarından olan aile, evlilik kurumu aracılığıyla kurulmaktadır. Bu birliğin çeşitli nedenlerle sürdürülememesi söz konusu olduğunda aile birliğini sona erdiren önemli bir karar ve toplumsal bir olgu olarak boşanmalar karşımıza çıkmaktadır. Aile olgusu her ne kadar modernleşme ve küreselleşmenin de etkisiyle çeşitli değişimlere uğramışsa da, kişiler üzerindeki etkisi ve toplumdaki düzenleyici rolü hiçbir zaman önemini kaybetmemiştir. “Hastalıkta ve sağlıkta, iyi günde ve kötü günde, yoksullukta ve bollukta, ölüm bizi ayırana kadar seni seveceğime” yemin ederek başlayan bazı evlilikler maalesef ayrılık ile sona erebilmektedir.

Ailenin kuruluşunda birinci basamak durumunda olan evliliğin doğru ve sağlıklı olması, sağlıklı aile yapısının da birinci şartıdır.  Sağlıklı bir evlilik için, eş adayları öncelikle doğru bir eş seçimi yapabilmelidir. Bu amaçla eşler verimli bir nişanlılık dönemi geçirmeli, birbirlerini iyi tanımalı, çevrenin özellikle de aile büyüklerinin bilgisine, tecrübesine ve yardımına başvurmalı, gerekirse bu aşamada evlilikten vazgeçebilmelidirler.  Eşler birbirine denk olmalı, aile hayatının nasıl yürütüleceği konusunda önceden birbirlerinin fikrini almalı, temel konularda anlaşabilmelidirler. Ülkemizde aile bir değişim geçirmektedir. Bu değişimde sosyo-kültürel ve ekonomik yapıdaki değişimler önemli etkenler olarak kendisini göstermektedir. Değişimlerin en önemlilerinden biri de, ailenin kuruluşunda (eş seçimindeki karar aşamasında) eş adayları anne-babalarını devre dışı bırakarak eskisine oranla daha fazla ve daha doğrudan söz sahibi olmalarıdır.

Toplumsal ve dini değerlerin zaafa uğraması, bireysel değerlerin ön plana çıkması ile birlikte toplumların temeli olan aileyi yıkıma götüren aile içi şiddet ve boşanma olgusu neden ve sonuçları açısından birey ve toplum açısından giderek daha önemli bir olgu haline gelmiştir. Dünyanın birçok ülkesiyle karşılaştırıldığında Türkiye’deki boşanma oranlarının hala düşük düzeyde olması ülkemiz için bir avantajdır. Boşanmaların neden olduğu olumsuzluklar çözümü en zor sosyal problemler arasında sayılmaktadır. Dinimiz boşanmayı yasaklamamış ama hoş da karşılamamıştır. Sevgili peygamberimiz “Allah’ın katında mübahların en sevilmeyeni boşamadır”, buyurmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu