Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

KEMİK ERİMESİ GERÇEKTEN NEDİR?

 

 Biliyor musunuz 20 ekim osteoporoz günüydü; yani kemik erimesi günü! Bu nedenle ben de sizlere biraz kemik erimesi hakkında bilgi vermek istedim. İlk olarak kemik erimesi nedir onunla başlayalım. Kemiğin en yaygın hastalığı olan bu durum kemiğin kütlesinde ve kalitesinde azalma olması sonucu kemik kırılganlığının artması halidir. Peki ne oluyor da kemiğimizin kalitesi bozuluyor derseniz işte özetle cevabı. Kemik doku 35 yaşına kadar gelişmeye ve sağlamlaşmaya devam ediyor. Daha sonra ise kadınlarda menapoz erkeklerde de özellikle 50 yaş sonrası bazı hormonların azalması nedeniyle zayıflamaya başlıyor. İşte bu zayıflama herkeste farklı oluyor.

Kemiklerimiz bazı insanlarda çok hızlı bazılarında neredeyse hiç diyebileceğimiz kadar zayıflıyor. Bunun nedenleri ise; genetik gücünüz, ailenizde kemik erimesi varlığı, tiroid ve şeker hastalığı, hormon bozuklukları, kötü beslenme, mide veya barsak ameliyatı olması, kortizol gibi bazı ilaçlar, çölyak veya kolit hastalıkları, iltahaplı romatizmalar, karaciğer ve böbrek hastalıkları sayılabilir. Bu saydığımız hastalıklar siz de varsa mutlaka kemik erimesi taraması yaptırmalısınız. Tabii ki kemik erimesi taramasını menapoza giren her kadın da yaptırmalıdır.

Kemik erimesi bana ne yapar peki? Kemik erimesinin en önemli sıkıntısı kırık yapmasıdır. Kırıklar çoğunlukla bel ve sırt kemiklerinde, kendiliğinden yani bir düşme, çarpma olmadan olmaktadır. Sonrasında da ağrıyla hekimle başvurup tanı koyulmaktadır. Tabii bu kırıklar kişilerin zamanla boyunun kısalmasına da yol açmaktadır. Bu durum ise uzun dönemde yaygın ağrı, uyku bozukluğu, kabızlık gibi başka sorunlarında beraberinde getirmektedir.

Haftaya da sizlerle kemik erimesinin tedavisini paylaşacağım. Hepinize güçlü kemikle, sağlıklı ömürler…

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu