Semra AMAN AKYÜREK

ÖFKELİMİSİN O HALDE…

Öfke tamamıyle doğal bir duygu. Öfkenizi yok etmeyin ancak ,yıkıcı sonuçlarına engel olun. Toplumda hemen hemen hergün yaşadığımız ortamda ‘Ben hiç öfkelenmem’ diyen var mı?

Öyleyse öfke kontrolü dediğimiz sınırı sağlıklı tutmakta fayda var. Öfke sonucu oluşan davranış kişinin kontrolünde olduğu durumun göstergesi ve o anlık aynasıdır. Öfke kendi kendine ortaya çıkmaz. Öfkenin oluşum aşamaları vardır. Bu süreç iyi tanınırsa yönetilebilir. Öfke anında öfkelendiğimiz olayın deneyimlerini geçmişte yaşadığımız olaylarla deneyimlemiş oluruz. Bu herkes için geçerli. Örneğin bir trafikte sürücünün el kol işaretine kızan bir diğer sürücü…

ÖFKENİ SORGULA

İlgili Makaleler

Verdiğim örnekte sürücü o anda engellendiğini,incindiğini veya tehdit edildiğini düşünüyor olabilir.Duygular kişiden kişiye değişkendir.Burada tuzak düşünce devreye girdiği anda sürücü kendisine haksızlık yapıldığını,insanlara haklılığını göstermesi gerektiğini,değerlerine saldırıldığını,küçümsenerek aşağılandığını ve karşısındakini sindirerek kendisini koruyacağını düşünebilir.Kısaca yaşanan bu durum  yollarda daha çok abartılarak,çarpıtılmış algılar ve gerçeği temsil etmeyen yanlara kayarak öfke savunmasına dönüşür.Öfkenin en sevdiği beslenme biçimi işte bu duygulardır.Bu duygularla beslenen öfkenin akıbetinden önce öfkenizi mutlaka sorgulamanız gerekir.

Olaylara nasıl anlamlar yüklüyorsunuz?

Yaşadığınız olaylara kattığınız anlamlar önemli.Beklentilerinize,olayları yorumlama biçiminize dikkat ederseniz kaynağı görebilme şansınız yüksek olur.Bu kaynak öfkenizin doğduğu kaynaktır.Kendinize sorun; Ben şimdi neye ve kime öfkeliyim? Öfkemin ne kadarı şu anda yaşadığım mevcut durum ile ilgili? Aslında ihtiyacım olan ne? Öfke anında yaşananları anlamak kişinin, kontrolün kendi elinde olduğu hissini yakalamasına ve öfkeyi daha da artmadan durdurabilmesine imkan tanır. Öfkeli davranmak alışkanlık biçimidir. Mutlaka kişinin işine yaradığı durumlar vardır ve bu nedenle devam ettirmektedir. Kişinin öfkeyi ne amaçla, kime ve hangi durumlarda kullandığını belirleyebilmesi, bu sağlıksız alışkanlığı tersine çevirmesini ve öfkeyi kontrol edebilme alışkanlığına doğru dönüşmesini sağlar.

O duyguyu yok et derdim ama edemeyeceksin…

Öfkenin sizin kuşkulu, endişeli kişilik özelliğinizin yarattığı bir duygu hali olabileceğini bilin. Tehdit altında olmadığınızı düşünün. Her meseleyi üzerinize alınmayın. Durumun sizin kişiliğinize yapılan bir saldırı olduğunu düşünmeyin. Bazen üzüntüyle baş edemeyişinizin öfkeye dönüşeceğini bilin. Gevşemenize yardım edecek doğru nefes alma tekniklerini öğrenin. Mümkünse öfke hissinizi artıran kişi ya da durumdan o anda uzaklaşın ve sorunu erteleyin. Öfke karşısında çaresiz hissetmeyin. Öfkenin ruh ve beden sağlığınıza, ilişkilerinize ve çalışma hayatınıza verdiği zararları kavrayın.Yine mi olmuyor ? Dooooğru  doğru bir doktora ,uzmanına giderek kendinize iyilik edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu